Umro francuski filozof Jacques Derrida

FRANCUSKI filozof Jacques Derrida (74) umro je u noći s petka na subotu u pariškoj bolnici od raka gušterače, doznaje se u subotu od njegova okružja.

Jacques Derrida, na kojeg su bitno utjecali Martin Heidegger i Siegmund Freud, bio je vrlo poznat u inozemstvu, napose u Sjedinjenim Državama, po svom pojmu "dekonstrukcije".

Rođen je 15. srpnja 1930. u Alžiru i dugo je radio kao sveučilišni profesor od Pariza do najuglednijih američkih sveučilišta (Yale, John Hopkins).

Potaknuo je sveobuhvatno kritičko razmišljanje o institucionalnoj filozofiji i o poučavanju filozofije, pa je 1983. osnovao Međunarodni filozofski koledž kojim je ravnao do 1985.

Među njegovim brojnim knjigama su: "Pisanje i razlika", "Sijanje sjemena", "Rubovi filozofije", "Glas", "Istina u slikarstvu", "Marxove utvare".

Derrida je predložio "dekonstrukciju" na temelju klasičnih filozofskih tekstova, to jest kritiku pretpostavki govora.

Derrida je bio član odbora za potporu socijalističkog kandidata Lionela Jospina na predsjedničkim izborima u Francuskoj 1995. S psihoanalitičarkom Sylviane Agacinski, sadašnjom suprugom Lionela Jospina, imao je sina.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više