Umro Hoellerer, istaknuti lik njemačke poslijeratne književnosti

NJEMAČKI pisac i germanist Walter Hoellerer, istaknuti lik njemačke poslijeratne književnosti, umro je u utorak u Berlinu u 80. godini, priopćio je u srijedu Književni kolokvij, udruga koju je Hoellerer osnovao prije četrdeset godina.

Walter Hoellerer, zaljubljenik u književnost prije nego je postao pisac, bio je povezan sa "Skupinom 47", avangardnom i politički angažiranom književnom udrugom koje su članovi bili autori poput dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 1999. Guentera Grassa i Uwea Johnsona.

"Kao nitko u to doba - a mislim ni danas - bio je, uz veliku ljubav prema klasičnoj književnosti, otvoren za suvremenu književnost", rekao je Guenter Grass o njemu u razgovoru za njemački radio Deutschlandfunk.

"Gotovo svi autori moje generacije imaju razloga da mu budu zahvalni", dodao je on, žaleći što su njegovi romani pomalo "pali u zaborav".

Predsjednik Umjetničke akademije u Berlinu Adolf Muschg istaknuo je Hoellerera kao čovjeka koji je "nadahnuo mnoge književne udruge", napose Književni kolokvij koji je, po njegovu mišljenju, "promijenio književnu topografiju Njemačke".

Kolokvij, mjesto susreta mnogih njemačkih i stranih autora, postao je legenda u četrdeset godina: tu su se vodile intelektualne i političke rasprave za koje je Hoellerer volio reći da su se tu "vodile mnoge bitke".

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više