Umro "motorist" s kojim je Che prošao Južnu Ameriku i postao revolucionar

ARGENTINAC Alberto Granado, koji je zajedno sa Ernestom Che Guevarom putovao diljem Južne Amerike po čemu je snimljen i film "Motoristički dnevnici", umro je na Kubi u 88. godini.

To putovanje je u Cheu probudilo socijalnu svijest te ga je u gurnulo u revolucionarnu borbu zbog koje će postati jedan od mitskih figura 20. stoljeća. Granado je rođen 1922. godine u argentinskom gradu Cordobi te se sa Che-om družio od djetinjstva. Kao mladi studenti medicine, njih dvojica su tijekom putovanja vidjeli duboku bijedu koja je vladala diljem kontinenta.

Želi da mu se pepeo pospe diljem Kube, Argentine i Venezuele


Kada su prošli Čile, Kolumbiju, Peru i Venezuelu, ostali su u peruanskoj koloniji za gubavce. Razdvojili su se u Venezueli, gdje je Granado ostao u klinici liječiti gubavce. Che je nastavio put u Miami te se vratio u Buenos Aires završiti fakultet. Kasnije će se Che pridružiti Fidelu i Raulu Castru u rušenju kubanskog diktatora Fulgencia Batiste na Novu godinu 1959. godine.

Granado je na Cheov poziv posjetio Kubu 1960. godine te se sljedeće godine preselio u Havanu i predavao biokemiju na Havanskom sveučilištu. Od tada pa do svoje smrt je živio na Kubi. Prema izvještaju kubanske televizije, Granado je poželio da ga se kremira, a njegov pepeo prospe diljem Kube, Argentine i Venezuele. Još se ne zna kada će biti pogreb. Chea su 1967. godine uhvatili i ubili bolivijski vojnici dok je pokušavao u toj državi provesti revoluciju.

Pročitajte više