Umro posljednji preživjeli francuski komandos koji se iskrcao na plaže Normandije

Foto: EPA

LEON Gautier, posljednji preživjeli član francuske jedinice komandosa, koja je sudjelovala u Danu D zajedno sa savezničkim trupama kako bi započela oslobađanje Francuske, preminuo je jučer. Imao je 100 godina. Gautier je bio jedan od 177 pripadnika francuskih zelenih beretki koji su 1944. godine jurišali na plaže Normandije. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je Gautiera i njegove drugove kao "heroje oslobođenja". "Nećemo ga zaboraviti", napisao je Macron na Twitteru. Gautier je rođen 27. listopada 1922. u selu Fougères u Bretanji, a odrastao je s gorkim sjećanjima na Prvi svjetski rat.

Bio je na jednom od posljednjih francuskih ratnih brodova koji su plovili za Britaniju kako bi se pridružili Slobodnim francuskim snagama generala Charlesa de Gaullea dok su Nijemci preplavljivali sjevernu polovicu Francuske 1940. godine, piše Guardian.

Proveli su 78 dana na bojišnici

Na dan D, 6. lipnja 1944., Gautier i njegovi kolege u jedinici komandosa Kieffer bili su među prvim valovima savezničkih trupa koje su izvršile juriš na dobro branjene plaže sjeverne Francuske pod okupacijom nacista.

U golemim snagama, koje su većinom činili američki, britanski i kanadski vojnici, komandosi francuskog kapetana Philippea Kieffera učinili su Francusku ponosnom, nakon nečasnih radnji tijekom nacističke okupacije.

“Za nas je to bilo posebno. Rado smo se vratili kući. Bili smo na čelu desanta. Britanci su nas pustili nekoliko metara ispred, ‘vaš potez, Francuzi’, ‘za vama’. Za nas je to bilo oslobođenje Francuske, povratak obitelji", opisao je Gautier. Komandosi su sa sobom nosili četverodnevne obroke i streljivo, ukupne težine oko 30 kilograma. 

Trčali su plažom sa svojim teškim vrećama i proveli 78 dana na bojišnici, pri čemu je mnogo njih ubijeno i ranjeno. Njihov početni cilj bio je dobro utvrđeni bunker. Iako je uporište bilo udaljeno svega nekoliko kilometara, trebala su im četiri sata borbe da dođu do njega i zauzmu ga. Na plaži su pod kišom metaka presijecali bodljikavu žicu.

"Rat je bijeda"

"Pucali su na nas, ali i mi smo pucali na njih. Kada smo stigli blizu zidova bunkera, ubacili smo granate kroz proreze", ispričao je Gautier. Kasnije je ozlijedio lijevi gležanj skočivši iz vlaka i bio je prisiljen odmarati veći dio ostatka rata.

Gautier je posvetio velik dio svog života nakon rata podsjećajući na lekcije iz rata dajući intervjue, sudjelujući u komemoracijama i pomažući u sastavljanju muzeja u Ouistrehamu koji obilježava sjećanje na francuske komandose koji su pomogli u oslobađanju Normandije. 

"Rat je bijeda. Ne tako davno, i možda vam se ovo čini glupim, pomislio bih: 'Možda sam ubio mladića, možda je netko zbog mene siroče i udovica ili sam rasplakao nečiju majku.' Nisam to želio. Nisam loš čovjek. Ubiješ čovjeka koji ti ništa nije učinio. To je rat i vi to radite za svoju zemlju", govorio je. 

Pročitajte više