UMRO profesor sakralne glazbe IVO PERAN

U splitskom franjevačkom samostanu na Poljudu umro je profesor sakralne glazbe i ugledni redovnik Ivo Peran, član zadarske franjevačke provinicije sv. Jeronima, izvijestili su danas franjevci s Košljuna, gdje je Peran proveo zadnjih dvadeset godina života. L

Peran je rođen 1920. u Kaštel Starom. Pohađao je franjevačku gimnaziju na Badiji, a višu gimnaziju i studij teologije u Dubrovniku, gdje je zaređen za svećenika 1943.

Uz studij teologije fra Ivo Peran započeo je i studij glazbe, najprije u Dubrovniku kod o. Bernardina Sokola, a nastavio ga je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani na Odjelu za muzikologiju.

Bio zaljubljenik u glazbu, pisao je i skladao crkvenu i svjetovnu glazbu.

Napisao je dva oratorija "Apokalipsa" i "Preobraženje" i dvadesetak pučkih misa. Najpoznatija mu je "Slavite Mariju", koja je osvojila srca Hrvata u domovini i svijetu. Ta se misa čuje skoro svake nedjelje preko HTV-a i Hrvatskog radija, a pjevala se i prigodom Papina posjeta Banjoj Luci.

Kao nadareni glazbenik vodio je više crkvenih zborova u Dubrovniku, Zadru, Puntu i Rijeci. Predavao je liturgijsku glazbu na teologiji u Dubrovniku i Rijeci. Napisao je više igrokaza, recitala, liturgijskh meditacija te operetu "Priča o srcu ili tajna zlatne ribice".

Objavio je autobiografsku knjigu "S Kristom i u smrt", u kojoj iznosi sjećanja na zatvorske dane i na to kako ga je 1947. komunistički režim osudio na smrt strijeljanjem. Pomilovan je te osuđen na pet godina strogoga zatvora i prisilnoga rada.

Objavio je i "Mali cvijet iz Istre", romanizirani životopis fra Bernardina Tomašića.

Fra Ivo Peran, koji je umro 14. rujna, bit će pokopan u franjevačkoj grobnici na Košljunu 18. rujna.

Pročitajte više