Umro vođa fronte za oslobođenje Palestine Abu Abas

VOĐA Fronte za oslobođenje Palestine, pokreta odgovornog za otmicu talijanskog broda Achille Lauro 1985. godine, Abu Abas, umro je u američkom zatvoru u Iraku, a točan uzrok smrti, kako je u utorak izjavio glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman, biti će poznat nakon obdukcije.

Dužnosnici koalicije potvrdili su u srijedu u Bagdadu da će obdukciju obaviti patolog američke mornarice.

Prema riječima glasnogovornika Pentagona, Abas je najvjerojatnije umro prirodnom smrću, a bolovao je od srčane bolesti. Točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije, a sumnja se na infarkt.

Jedan neimenovani dužnosnik Palestinske samouprave u Ramallahu potvrdio je u srijedu vijest o smrti Abasa, čelnika ovog palestinskog radikalnog pokreta, kao i to da je bolovao od bolesti srca.

Abu Abasa, čije je pravo ime Mohamed Abas, uhvatile su američke snage u Iraku nakon pada režima Sadama Huseina u travnju 2003.

Abas je s pripadnicima svog pokreta u listopadu 1985. usred Mediterana tri dana držao kao taoce 450 putnika talijanskog broda Achille Lauro tražeći u zamjenu puštanje 50 Palestinaca iz izraelskog zatvora, a tijekom operacije ubijen je jedan američki putnik.

Njegov pokret nalazi se na listi terorističkih organizacija američkog State Departmenta.

Pročitajte više