Umro Zdravko Sančević, bivši ministar za iseljeništvo

Screenshot: YouTube

POČASNI konzul Republike Hrvatske u Venezueli i nekadašnji hrvatski ministar za iseljeništvo Zdravko Sančević preminuo je u 91. godini u Caracasu, objavila je Hrvatska matica iseljenika (HMI).

Rođen u BiH, Sančević je s roditeljima u Venezuelu stigao 1948. i u toj je zemlji proveo najveći dio života, izgradivši karijeru znanstvenika i poduzetnika. Završio je naftne studije u Sjedinjenim Državama, doktorirao na Središnjem venezuelanskom sveučilištu te utemeljio naftni odsjek Tehničkog fakulteta na istom sveučilištu. Radio je u naftnoj industriji.

Aktivan je bio u iseljeničkom životu, sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog narodnog vijeća te surađivao u časopisima Studia Croatica i Hrvatska revija.

Bio je dragovoljac u Domovinskom ratu

U Hrvatsku se vratio za vrijeme Domovinskog rata 1991. kao dragovoljac Zbora narodne garde i u njoj je ostao do konca 1990-ih. S liste za dijasporu izabran je za saborskog zastupnika, bio je predsjednik saborskog Odbora za useljeništvo i član Hrvatsko-čileanske skupine prijateljstva.

Početkom 90-ih obnašao je dužnost ministra za iseljeništvo, a potom bio hrvatski veleposlanik u BiH. Autor je znanstvenih djela, eseja i knjiga hrvatske tematike. Odlikovan je brojnim venezuelanskim i hrvatskim odlikovanjima, među kojima i Redom kneza Branimira s ogrlicom i Redom Ante Starčevića. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata.

Pročitajte više