UN: Genitalno sakaćenje žena i dalje se događa. Djevojčice se šalje u druge zemlje

Foto: EPA

Borba protiv genitalnog sakaćenja žena ugrožena je praksom slanja djevojčica u zemlje koje to ne zabranjuju, upozorili su Ujedinjeni narodi, pozivajući međunarodnu zajednicu na reakciju.

Iako brojne države ulažu više napora u iskorjenjivanje genitalnog sakaćenja žena, ono se nastavlja diljem svijeta, djelomično zbog "tajne prirode" ovih prekograničnih kretanja kojima se zaobilaze zabrane, navodi Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava.

Dio rodno uvjetovanog nasilja

Ovaj fenomen, koji je teško kvantificirati, posebno pogađa djevojčice koje žive u Europi ili Sjedinjenim Državama, koje su prisiljene na tajni odlazak tijekom školskih praznika, ali su pogođene i druge regije, navodi se u izvješću Visokog povjerenstva poslanom medijima.

Iako je "prekogranično sakaćenje ženskih spolnih organa" oduvijek postojalo, jedan od čimbenika koji sada pogoduje tome u Africi jesu razlike u zakonodavstvu među zemljama, iako je u većini zemalja na ovom kontinentu sakaćenje kriminalizirano.

"Genitalno sakaćenje žena dio je kontinuiteta rodno uvjetovanog nasilja i nema mjesta u svijetu u kojem se poštuju ljudska prava", istaknuo je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Tuerk u priopćenju za javnost.

On je pozvao države da "osiguraju usvajanje usklađenog globalnog pristupa" za rješavanje uzroka i posljedica ove prakse, prije svega usklađivanjem svojih pravnih i političkih okvira, kako bi se ta štetna praksa prekinula posvuda u svijetu.

4.3 milijuna djevojčica u opasnosti samo ove godine

Djevojčice se u nekim slučajevima odvode u zemlje koje služe kao "transnacionalna središta sakaćenja ženskih genitalija", ističe UN ne navodeći o kojim se zemljama radi.

Tuerk je također pozvao zemlje da pojačaju prikupljanje podataka, iako naglašava da tajna priroda ovih kretanja otežava njihovo kvantificiranje. Statistika posebno nedostaje na Bliskom istoku i u Aziji. Prema Populacijskom fondu Ujedinjenih naroda, više od 200 milijuna djevojčica i žena podvrgnuto je genitalnom sakaćenju. U 2024. godini procjenjuje se da je 4.3 milijuna djevojčica u opasnosti da budu pogođene tom praksom.

Prema navodima Visokog povjerenstva, ako se ova praksa nastavi sadašnjom brzinom, 68 milijuna djevojčica bit će podvrgnuto sakaćenju genitalija između 2015. i 2030. 

Prema izvješću, u Europskoj uniji postoji 600.000 žena koje su podvrgnute sakaćenju ženskih genitalija, a 190.000 mladih djevojaka izloženo je tom riziku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.