UN: Kina će do kraja tjedna izgubiti status najmnogoljudnije zemlje na svijetu

Ilustracija: EPA

UJEDINJENI narodi su objavili kako će Indija do kraja ovog tjedna prestići Kinu po broju stanovnika i tako postati najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Drugo tijelo UN-a prošlog je tjedna predvidjelo da će Indija prestići Kinu do sredine ove godine. Međutim, novi podaci pokazuju kako se očekuje da će broj stanovnika Indije do kraja travnja dosegnuti 1.425.775.850. 

Kina i Indija dulje od 70 godina čine više od trećine svjetske populacije, piše BBC. "Kina će uskoro ostati bez svog dugogodišnjeg statusa najmnogoljudnije zemlje na svijetu", naveli su u priopćenju iz UN-ovog Odjela za ekonomska i socijalna pitanja (DESA).

Očekuje se daljnji rast broja stanovnika Indije

Dodaju kako je "zbog nesigurnosti povezanih s procjenom i projekcijom stanovništva točan datum kada se očekuje da će Indija nadmašiti Kinu u broju stanovnika približan i podložan reviziji". Populacijski fond UN-a prošlog je tjedna objavio da će Indija imati 2.9 milijuna ljudi više od Kine do sredine 2023. godine.

Stopa nataliteta u Kini nedavno je pala, a stanovništvo se prošle godine smanjilo prvi put od 1961. godine. DESA prognozira kako bi broj stanovnika Kine mogao pasti ispod jedne milijarde prije kraja stoljeća. "Suprotno tome, očekuje se da će stanovništvo Indije nastaviti rasti još nekoliko desetljeća", naglašavaju.

Ipak, stopa fertiliteta pada i u Indiji - s 5.7 rođene djece po ženi 1950. godine na 2.2 rođene djece po ženi danas. U studenom je svjetska populacija prešla 8 milijardi, ali stručnjaci smatraju da rast nije tako brz kao što je bio.

Pročitajte više