Iran nad ženama i djevojčicama provodi zločine protiv čovječnosti, tvrdi UN

Foto: EPA

Iranska “represija nad mirnim prosvjedima” i “institucionalna diskriminacija žena i djevojčica” dovela je do kršenja ljudskih prava, od kojih se neka mogu okarakterizirati kao “zločin protiv čovječnosti”, piše u izvješću Ujedinjenih naroda, prenosi CNN.

Takva kršenja i zločini uključuju "izvansudska i nezakonita ubojstva, nepotrebnu i nerazmjernu upotrebu sile, proizvoljno lišavanje slobode, mučenje, silovanje, prisilne nestanke i rodni progon", stoji u  priopćenju za javnost.

U izvješću se navodi da se kršenje ženskih prava znatnije pogoršalo nakon prosvjeda "Žena, život, sloboda" izazvanih smrću 22-godišnje iransko-kurdske žene Jine Mahse Amini u rujnu 2022. Amini je bila uhićena zbog navodnog nepoštivanja iranske obveze nošenja hidžaba, a preminula je u pritvoru nakon što je bila izložena fizičkom nasilju od tzv. "moralne policije".

Nasilje se pojačalo nakon ubojstva Mahse Amini

Amini je postala zaštitno lice žena koje pozivaju na veća prava i slobode ograničene od Islamske revolucije 1979. godine. Prosvjedi su ponovno izbili diljem Irana u rujnu prošle godine na prvu godišnjicu njezine smrti.

“Umjesto da odmah, učinkovito i temeljito istraži ovu nezakonitu smrt, kako to zahtijeva međunarodno pravo o ljudskim pravima vlada je aktivno prikrivala istinu i uskraćivala pravdu”, navodi se u priopćenju UN-a.

U vladinoj akciji gušenja prosvjeda diljem zemlje, Iran je mobilizirao "cijeli državni sigurnosni aparat za suzbijanje" prosvjednika, rekao je Ured UN-a, dodajući da se smatra da su sigurnosne snage ubile čak 551 prosvjednika, među njima najmanje 49 žena i 68 djece.

Pročitajte više