UN kaže da je ostanak inspektora u Sj. Koreji potreban

NAKON zahtjeva Pyongyanga da se povuku UNovi promatrači, čelnik UNove agencije za atomsku energiju rekao je u petak da su njegovi inspektori potrebni u Sjevernoj Koreji kako bi osigurali nadzor nad sjevernokorejskim nuklearnim programom.

´Uz gubitak kamera i žigova, odlazak inspektora će praktički prekinuti našu sposobnost da nadziremo sjevernokorejski nuklearni program ili procjenjujemo njegovu narav´, rekao je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz Beča, Mohamed ElBaradei u pismu kojim odgovara na prethodni dopis Pyonyanga.

´Ovo je još jedan korak dalje od ublažavanja krize´, stoji u pismu.

IAEA je potvrdila da je ElBaradei u petak primio pismo direktora sjevernokorejskog Odjela za atomsku energiju Ri Je Sona u kojem traži trenutno povlačenje inspektora IAEA-e iz Sjeverne Koreje nakon što je zemlja donijela odluku da ponovno aktivira svoja nuklearna postrojenja.

Sjeverna Koreja tvrdi da pokreće nuklearni reaktor u Nyonbyongu radi proizvodnje elktrične energije dok Sjedinjene Države i UN sumnjaju da se radi o nastavku programa za proizvodnju atomskog oružja.

ElBaradei je u svojem pismu rekao da je, unatoč odluci o pokretanju programa zaleđenih sporazumom iz 1994., nazočnost inspektora potrebna radi ponovnog postavljanja opreme za nadzor i sprječavanje.

On je rekao kako očekuje da će Sjeverna Koreja dopustiti nazočnost inspektora u nuklearnoj elektrani Nyongbyong pri pokretanju atomskog reaktora te da će pristati da oni postave neophodnu opremu kao što su kamere i žigovi.



Pročitajte više