UN: Najmanje 19.000 civila ubijeno ili ranjeno u Ukrajini

Foto: EPA

OD POČETKA ruske invazije Ukrajine prije godinu dana u toj zemlji je ubijeno ili ranjeno najmanje 18.955 civila, objavio je UN-ov Ured visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR). U novom izvještaju navodi se brojka od najmanje 7199 ubijenih civila i 11.756 ranjenih, iako se vjeruje da su prave brojke znatno više.

Ukupno 697 civilnih žrtava zabilježeno je samo u siječnju ove godine. Ti podaci odnosi se na nasilje uz bojišnicu dugu oko 1200 kilometara, odnosno na događaje u regijama Donjeck, Luhansk i Zaporižja, gdje se vode najžešće bitke. U tom mjesecu zabilježen je visok intenzitet napada na zdravstvene i obrazovne ustanove, objavio je OHCHR.  

UN-ov ured povezuje te napade i značajan broj civilnih žrtava s ruskim korištenjem artiljerije i drugih oružja na ciljevima koji nemaju veze s ukrajinskom vojskom, stoji u izvješću. Većina civilnih žrtava uzrokovana je korištenjem eksplozivnog streljiva, uključujući granatiranje, višecijevne bacače raketa, projektile i zračne udare, objavio je OHCHR.

Pročitajte više