UN o globalnoj diskriminaciji na radnom mjestu

DISKRIMINACIJA na radnom mjestu zbog spola i rase nastavlja se u svijetu, a u porastu je diskriminacija zbog invalidnosti, HIV/AIDS-a, dobi, vjere i seksualne orijentacije, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u ponedjeljak.

Najavljući izvješće "Vrijeme za jednakost na radu", UN-ova Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom priopćenju navodi kako su metode diskriminacije postale suptilnije.

Metode uključuju testiranje prije zaposlenja koje dovodi do odbijanja kandidata, testiranje stranih posjetitelja prije nego im se dopusti ući u zemlju, odbijanje bez ikakvog dokaza, nijekanje zdravstvenih prava, smanjenje plaće i zlostavljenje, navodi prvo globalno izvješće o diskriminaciji na radnom mjestu.

"Mnogi ljudi su izloženi višestrukoj diskriminaciji", kaže se u priopćenju.

Najčešći oblici diskriminacije su zbog spola i rase.

Izvješće poziva zemlje da usvoje zakone koji zabranjuju diskriminaciju i uspostave institucije i politiku koje će poticati jednaku mogućnost zapošljavanja.

"Diskriminacija može produljavati siromaštvo, prigušiti razvitak, proizvodnost i konkurentnost i ometati političku stabilnost", zaustavljajući ljude na loše plaćenim poslovima s malo mogućnosti da steknu kapital ili dobiju kredit, kaže se u izvješću.

Industrijski razvitak otvorio je mnoga zanimanja za žene, ali nejednakosti u plaći i mogućnostima za napredovanje ostaju. Žene će također vjerojatnije nego muškarci raditi na manje sigurnim poslovima i neformalnim aktivnostima poput plaćenog rada u domaćinstvu.

ILO definira diskriminaciju kao "bilo koje razlikovanje, isključivanje ili preferiranje temeljem rase, boje, spola, vjere, političkog mišljenja, nacionalnosti ili socijalnog podrijetla... koji imaju učinak poništavanja ili umanjenja jednakosti mogućnosti i postupanja na poslu ili zanimanju".

(Hina) sl nab

Pročitajte više