UN o položaju žena u svijetu 10 godina nakon Pekinga

ova Povjerenstva za položaj žena. L

Potpredsjednica hrvatske vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor jedna je od 80 ministara, visokih dužnosnika i 6 000 predstavnika civilnog društva, koji će od ponedjeljka razmatrati koliko se poboljšao položaj žena u 10 godina od skupa u Pekingu.

"Golemi je napredak učinjen od Pekinga", ocjena je Rachel Mayanje iz Ugande, savjetnice za jednakost i promociju žena iznijeta glavnome tajniku UN-a Kofiju Annanu koji će otvoriti zasjedanje.

Zasjedanje povjerenstva pod naslovom "Peking deset godina poslije: osigurati ravnopravnost spolova, razvoj i mir", razmatrat će koliko je ostvareno od pekinškog dokumenta kojim su se sudionici obvezali donijeti zakone protiv diskriminacije žena.

"Prihvaćeno je više jednakopravnih zakona koji štite žene od diskriminacije, zlostavljanja i nasilja", istaknula je Mayanja uoči skupa.

Silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja sve se više priznaju kao ratni zločini, raste broj djevojčica uključenih u osnovno školovanje, ima poboljšanja u području zapošljavanja, dodala je.

Međutim, žene "ostaju marginalizirane u procesu donošenja političkih i gospodarskih odluka kada nisu žrtve nasilja i diskriminacije u svim aspektima njihova življenja", navodi se na stranici UN-a u izvješću o konferenciji za novinare uoči zasjedanja.

Sedam interaktivnih okruglih stolova će tijekom 12 dana u New Yorku zacrtati jasnu politiku kako bi se oživio duh Pekinga iz 1995., te zasjedanja koja su mu prethodila: u Nairobiju 1985. te Meksiku 1975.

Radit će na temelju Annanova izvješća koje preporučuje povećanje obrazovanja za djevojčice i pristup svim oblicima zdravstvene zaštite žena u reprodukciji i seksu.

Izvješće poziva na ulaganja u infrastrukturu kako bi se olakšao rad žena u domaćinstvu, zatim da se ženama jamče njihova prava pri nasljeđivanju. Preporuke su i uklanjanje diskriminacije pri zapošljavanju, porast sudjelovanja žena u vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini te borba protiv svih oblika nasilja protiv žena i djevojčica.

Zaključci će biti artikulirani završnim dokumentom a prema riječima predsjednice Komisije za položaj žena Kyung-Wha Kang Sjedinjene Države predložile su da u završni dokument bude ubačena klauzula protiv pobačaja.

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više