UN odbacio poziv američkog senatora na Annanovu ostavku

ZEMLJE članice UN-a izrazile su potporu glavnom tajniku Kofiju Annanu nakon što ga je američki senator Norm Coleman pozvao da podnese ostavku zbog moguće prijevare u programu "Nafta za hranu" u Iraku.

State Department je podržao istragu Senata oko tog programa, ali je izbjegao pitanje Annanove budućnosti.

Coleman, koji vodi jednu od pet istraga američkog Kongresa oko UN-ovog programa "nafta za hranu", napisao je u svom članku u listu The Wall Street Journal da Annan treba podnijeti ostavku jer se "najopsežnija prijevara u povijesti UN-a dogodila za njegova mandata".

Unatoč Colemanovom pozivu, glavni tajnik je dobio veliku potporu među članicama UN-a, koje su mu dale drugi petogodišnji mandat 2001.

Annana su podržale Rusija, Britanija, Čile, Španjolska i druge zemlje, među kojima i one koje nisu članice Vijeća sigurnosti. Pedeset i četiri afričke zemlje poslale su pismo potpore.

Glasnogovornik UN-a Fred Eckhard rekao je novinarima da niti jedna zemlja članica UN-a nije pozvala Annana na ostavku. "Ako je bilo nekog govora o tom pitanju na marginama...to je zdrava rasprava. Međutim, on namjerava nastaviti sa svojim radom još preostale dvije godine i jedan mjesec mandata".

Coleman je predsjednik Stalnog pododbora za istrage američkog Senata koji već sedam mjeseci istražuje korupciju u programu "Nafta za hranu" - odnosno programu kojim su tijekom vladavine Sadama Huseina prodajom iračke nafte financirane humanitarne potrebe zemlje, dok je bila pod međunarodnim sankcijama.

Colemanov Stalni pododbor je prije dva tjedna objavio kako je otkrio dokaze da je režim Sadama Huseina ilegalno zaradio 21,3 milijarde dolara potkopavajući UN-ove sankcije protiv Iraka, uključujući ilegalne prihode kroz humanitarni program "Nafta za hranu" i krijumčarenje nafte.

Coleman je upozorio i na najnovija otkrića da je Annanov sin Kojo više od pet godina primao 30.000 dolara od švicarske tvrtke koja je pod istragom u vezi s navodnom korupcijom u programu "Nafta za hranu" i rekao da ima sve više optužbi, mada nedokazanih, da je Annan znao za ulogu svog sina u skandalu.

Annan je imenovao bivšeg predsjednika američke Središnje banke Paula Volckera da provede unutarnju istragu o korupciji u tom programu. Coleman, međutim, smatra da UN ne može iskorijeniti vlastitu korupciju dok je Annan na dužnosti.

Annan je u ponedjeljak rekao da je razočaran saznanjem da je Kojo ostao na platnom popisu Cotecne sve početka ove godine unatoč ranijim priopćenjima UN-a prema kojima je prestao primati novac od te tvrtke 1998. Iako Kojo nije nizašto optužen Annan je rekao kako najnovija saznanja stvaraju dojam o konfliktu interesa i nedjelima u UN-u.

Annan je izjavio da nije imao osobnog udjela u dodjeljivanju ugovora tvrtkama koje su sudjelovale u programu "nafta za hranu".

Pročitajte više