UN: Ostaci talibana i Al-Qaede još aktivni u afganistanu

OSTACI al-Qaede i talibanskog režima još su uvijek aktivni u Afganistanu i sve više prijete prijelaznoj vladi u Kabulu uoči općih izbora iduće godine, izjavio je u petak član UNova Vijeća sigurnosti.

Čileanski veleposlanik Heraldo Munoz, šef UN-ova odbora za sankcije protiv al-Qaede i talibana, rekao je da je Kabul pod stalnom prijetnjom tih dviju skupina.

Osama bin Laden, čelnik terorističke mreže al-Qaeda koja stoji iza terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine, još je uvijek u bijegu.

Munoz je ocijenio da su frakcionaštvo, nastalo pod utjecajem afganistanskih ratnih vođa, te zabranjena proizvodnja i krijumčarenje narkoticima također veliki izazovi vladi u Kabulu, koju vodi predsjednik Hamid Karazi, za kojega se očekuje da će se iduće godine natjecati za predsjednika.

Munoz je predao izvješće o učincima UN-ovih sankcija, koje je Vijeće sigurnosti uvelo protiv talibana i al-Qaede prije terorističkih napada 11. rujna. One uključuju embargo na oružje, zabranu putovanja i zamrzavanje imovine čelnika dviju skupina te članova njihovih obitelji.

(Hina) bcav sv

Pročitajte više