UN se hitno sastao oko Libije, tamo bi moglo doći do pokolja

Foto: EPA, Screenshot Euronews

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je u petak izvanrednu sjednicu iza zatvorenih vrata na kojoj je pozvalo snage maršala Halife Haftara da zaustave ofenzivu na libijsku prijestolnicu Tripoli, upozorivši da ta vojna akcija prijeti stabilnosti zemlje.

Nakon pada Gadafijeva režima 2011. tom naftom bogatom sjevernoafričkom zemljom zavladao je kaos koji povećava velik broj milicija i postojanje dviju suparničkih vlada koje se bore za vlast: vlade nacionalnog jedinstva koju priznaje međunarodna zajednica, na zapadu i Libijske nacionalne vojske (LNA) Halife Haftara na istoku.

LNA maršala Haftara koja kontrolira istok zemlje od četvrtka napreduje prema Tripoliju, želeći zauzeti taj grad koji je u rukama vlade nacionalnog jedinstva na čelu s Fajezom al Saradžom.

"Izričito tražimo od LNA-e da se vrati na ranije položaje i prekine svaku vojnu djelatnost", rekao je zamjenik britanskog veleposlanika u UN-u Jonathan Allen novinarima uoči sjednice.

"Vojno rješenje u Libiji nije moguće", dodao je.

Prijeti novo krvoproliće

Dan nakon susreta sa Saradžom u Tripoliju, Antonio Guterres sastao se u petak u Bengaziju s maršalom Haftarom kako bi se, po riječima glavnog tajnika, "spriječio vojni sukob".

"Odlazim iz Libije jako zabrinut i teška srca", rekao je Guterres u zračnoj luci, nakon susreta s Haftarom, "izrazivši nadu da je još moguće spriječiti krvav sukob u Tripoliju i u okolici".

Nova eskalacija događa se prije nacionalne konferencije pod pokroviteljstvom UN-a koja se sredinom travnja treba održati u Gadamesu, na jugozapadu, kako bi se donijele "smjernice" za izlazak zemlje iz krize, uz raspisivanje izbora.

"Postoji mogućnost da (Halifa Haftar) zauzme Tripoli" uz pomoć zemalja Perzijskog zaljeva, rekao je Džalel Haršavi, smjerajući na Ujedinjene Arapske Emirate i na Saudijsku Arabiju, gdje je maršal bio primljen krajem ožujka.

G7 zabrinut

Ministri vanjskih poslova zapadnih sila i Japan su sa sastanka skupine G7 pozvali Haftara da zaustavi svoj pohod u Libiju, ne spominjući ga izrijekom.

"Pozivamo sve umiješane strane da trenutno obustave sve vojne aktivnosti i pokrete prema Tripoliju", poručili su ministri skupine G7 zajedno s europskom šeficom diplomacije Federicom Mogherini sa susreta u francuskom gradu Dinardu.

Vojni pokreti "ometaju izglede za politički proces pod okriljem UN-a, dovode civile u opasnost i prolongiraju patnju libijskog naroda", poručili su ministri Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a.

Ministri su poručili i da ne smije biti vojnog rješenja libijskog sukoba a poduprli su i napore UN-a da se postigne novo političko rješenje o kojemu bi se suglasili Haftar i nemoćna vlada u Tripoliju koja ima potporu UN-a.

Pročitajte više