UN traži od SAD-a ukidanje 47-godišnje blokade Kube

GENERALNA skupština UN-a je s 187 glasova za, trima protiv i dvama suzdržanim poduprla rezoluciju kojom se zahtjeva od SAD-a da, nakon 47 godina, ukine blokadu Kube. Generalna skupština ovu rezoluciju stavlja na dnevni red već 19 godina. davne 1992. godine dobila je potporu 59, država, i od tada potpora raste. Prije pet godina rezoluciju je poduprlo 179 država, a prošle godine 185. SAD je ove godine uspjela spriječiti Izrael i Palau da glasaju za Rezoluciju, a suzdržani su bili Mikronezija i Maršalovi otoci.

Sve zemlje koje su glasale za Rezoluciju se slažu da embargo protiv Kube više nema nikakvoga smisla, već da je ona samo izraz brojnih američkih pokušaja da sruše komunistički režim na Kubi pod vodstvom Fidela Castra.

Ipak, unatoč protivljenju čitavoga svijeta, SAD ne odustaje od blokade. Ni predsjednik Barack Obama nije među ciljevima svojega vladanja postavio poboljšanje odnosa s Kinom, premda je olakšao putovanja za Kubance, započeo pregovore o uspostavi neposredne poštanske veze i poslao na neformalne pregovore u Havanu predstavnika State Departmenta.

Amerika još ne obećava ukidanje blokade

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodrigez je uoči Un-ova glasanja oštro napao embargo tvrdeći da je Kuba zbog blokade izgubila desetke milijardi dolara, a da kubanska djeca ne mogu dobiti zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu. Rodrigez je embargo nazvao "nekulturnim činom arogancije koji liči genocidu".

Američka veleposlanica u Un-u Susan Rice je oštro napala Rodrigezovu "neprijateljsku" izjavu dodajući da je to govor "iz vremena hladnoga rata". Rice je dodala da je Obamina administracija spremna za "novo poglavlje u povijesti".

Većinu drugih govornika na Skupštini nisu dirnule riječi Rice, ali su s nešto manje oštrine od Rodrigeza embargo označili kao "anakronizam koji nije u skladu s međunarodnim pravom, te koji nema drugoga učinka osim da šteti Kubancima, posebice ženama i djeci."

Pročitajte više