UN ukinuo mandat NATO-u u Libiji, unatoč želji novih vlasti da se on produlji

VIJEĆE sigurnosti UN-a danas je jednoglasno odobrilo rezoluciju kojom se prekida UN-ov mandat kojim je uspostavljena zona zabrana letenja nad Libijom, a stranim vojnim snagama i NATO-u omogućeno da upotrijebe sve potrebne mjere za "zaštitu" libijskih civila.

Rezolucijom je određeno da će UN-ovo odobrenje operacija međunarodnih vojnih snaga u Libiji isteći 31. listopada u ponoć.

Tako se UN oglušio na iskazanu želju Nacionalnog prijelaznog vijeća, koje je zatražilo da se "mandat NATO-u produži i nakon tog datuma jer libijske oružane snage još nisu preustrojene". Prema njihovom mišljenju, Gadafijevi lojalisti i dalje predstavljaju sigurnosni izazov zemlji, zbog čega su sugerirali da se NATO-va prisutnost nastavi barem do kraja godine.

Saif se ipak ne misli predati, planira bijeg uz pomoć južnoafričkih plaćenika

Iako je visoki vojni dužnosnik novih libijskih vlasti jučer tvrdio da je Saif Gadafi ponudio svoju predaju Međunarodnom kaznenom sudu, čini se kako to ipak nije slučaj. Južnoafrički list Beeld piše da je Saif još u Libiji, kamo se uputila i skupina od 19 južnoafričkih plaćenika, koji bi mu trebali pomoći pri bijegu iz zemlje i osigurati mu zaštitu.

Pretpostavlja se kako je i Saif bio u Sirtu u vrijeme kad su ubijeni njegov otac i brat, ali je on uspio umaći pobunjenicima. Jedan od tuareških vođa tvrdi kako je Saif u utorak došao na granicu s Nigerom kako bi tamo pokušao organizirati bijeg. List Beeld piše kako su avioni za njegov bijeg pripremljeni na nekoliko lokacija, te da će akcija biti izvedena čim  to okolnosti budu dopuštale.

Pročitajte više