UN ukorio Mađarsku: Premjestite migrante, držite djecu kao da su u zatvoru

Foto: Epa

FELIPE GONZALEZ MORALES, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata, pozvao je u srijedu Mađarsku da premjesti obitelji koje traže azil iz tranzitnih zona na granici sa Srbijom koje nalikuju zatvorima u druge ustanove u Mađarskoj za koje je kazao da su prazne.

Migranti koji dolaze u Europsku uniju preko južne granice sa Srbijom zadržani su u posebnim kampovima koji se nazivaju tranzitne zone, dok su njihovi zahtjevi za azil na čekanju, praksa koju su Ujedinjeni narodi dosad kritizirali.

"Vrlo ograničavajući" uvjeti

Felipe Gonzalez Morales rekao je prošlog tjedna da se u dvama takvim kampovima na mađarskoj južnoj granici nalazi 280 ljudi, od kojih je 60 posto djece.

Gonzalez Morales je predstavljajući prve rezultate izvješća o postupanju prema migrantima na konferenciji za novinare naglasio da djeca ne trebaju biti zatvorena na temelju statusa migranata.

Izvješće otkriva "vrlo ograničavajuće" uvjete za osobe koje se nalaze u kampovima, rekao je Morales te dodao kako je posjetio niz drugih mjesta na kojima bi se moglo smjestiti djecu i njihove obitelji, a gotovo su prazna.

Bodljikava žica i uvjeti koji nalikuju zatvoru

Premijer Viktor Orban vodi nacionalističku vladu sa snažnom protumigrantskom platformom, koja dominira otkako su 2015. stotine tisuća migranata pokušale kroz Mađarsku doći do Europe.

Gonzalez Morales tvrdi da su tražitelji azila i dalje smješteni u "uvjetima nalik zatvoru" u tranzitnim zonama, s bodljikavom žicom koja se nalazi čak i na krovovima prostora u kojima su smještena djeca, te kako takav način postupanja može biti pokušaj zastrašivanja tih ljudi.

Proglašeno izvanredno stanje

"Bojim se da se svim ljudima koji su zadržani ondje, bez obzira na njihovu dob, to čini kao zastrašivanje", rekao je Gonzalez Morales dodavši kako ga činjenica da ljudi mogu napustiti zonu u smjeru Srbije "ne sprječava da kaže da su to mjesta pritvora".

Gonzalez Morales kaže da Orbanova vlada, koja je omogućila neometani monitoring svih mjesta koja je htio posjetiti, nije ponudila razloge zbog kojih su djeca s obiteljima ondje zadržana. No za agenciju dpa istaknuo je da u tranzitnim zonama nedostaje nezavisnog monitoringa.

Pozvao je Orbanovu vladu da obustavi proglašeno izvanredno stanje zbog masovnog priljeva migranata jer za to više ne postoje uvjeti. Nikakva takva regulacija u svakom slučaju ne bi smjela ugroziti ljudska prava, dodao je Gonzalez Morales.

Pročitajte više