Zatražen hitan sastanak Vijeća sigurnosti zbog Sirije

Screenshot Youtube

NAPAD sirijske vojske na grad pod kontrolom pobunjenika u kojemu je korišteno kemijsko oružje oštro je osudila međunarodna zajednica. Istodobno, dužnosnici u Damasku kategorički su odbili optužbe za uporabu takvog oružja, javlja BBC.

Posljednji napad će baciti u sjenu konferenciju u Bruxellesu na kojoj bi sedamdesetak donatora trebalo raspravljati o humanitarnoj pomoći namijenjenoj zarobljenim civilima kojih je na tisuće. Građanski rat u Siriji bjesni više od šest godina i još uvijek nema političkog rješenja na vidiku, pet milijuna Sirijaca napustilo je zemlju, šest milijuna je raseljeno, a 250 tisuća je ubijeno.

Rusija podržala Damask, SAD osudile napad

Francuska i Engleska zatražile su hitan sastanak Vijeća sigurnosti zbog sumnje u uporabu kemijskog oružja u napadu na Han Šejkun. "Napad je vrlo loša vijest za budući mir u Siriji", izjavio je Matthew Racroft, britanski veleposlanik u UN-u i dodao kako je ovo "očito ratni zločin."

Rusko ministarstvo obrane dalo je svoju verziju događaja prema kojoj je u zračnim napadima pogođena pobunjenička trgovina streljivom u kojoj je bila "radionica za proizvodnju mina ispunjenih otrovnim tvarima". Time je Rusija podržala sirijski vojni izvor koji je izjavio da se čula eksplozija u tvornici kemijskog oružja u Han Šejkunu.

Američki predsjednik Donald Trump osudio je "sramotan napad" sirijske vlade i predsjednika Bašara al-Asada. Državni tajnik Rex Tillerson optužio je sirijsku vladu za "brutalnost i drsko barbarstvo". U napadu je najmanje stotinu ljudi poginulo, a gotovo 400 je zadobilo respiratorne probleme, objavila je sirijska humanitarna organizacija.

Pročitajte više