Unajmite firmu u inozemstvu i izbjegnite borbu s bolesnom hrvatskom administracijom

Foto: Index, Privatni album

OSNOVATI i voditi firmu u Hrvatskoj nije jednostavno a ni jeftino. Problemi počinju već kod registracije, kada će vas administracija bespotrebno maltretirati čak i oko naziva. Nakon toga, kad posao krene, slijede razna financijska opterećenja, komplicirano administriranje, inspekcije... Ako na kraju propadnete, ni gašenje tvrtke nije besplatno, pa će vam i to naplatiti nekoliko tisuća kuna.

Ove probleme moguće je izbjeći korištenjem rent a company servisa, odnosno unajmljivanjem tvrtke putem koje izdajete račune i primate novac - dok se za svu administraciju brine servis.

Winglio, vjerojatno prvi takav servis na svijetu, krenuo je s radom u kolovozu prošle godine kada je u javnost puštena prva beta verzija sustava. Iza projekta stoji Slavko Pleš, koji se kao vlasnik IT tvrtke i sam susreo s velikim fiksnim troškovima poslovanja te došao na ideju pokretanja ovakvog servisa.

Mnogima firma služi samo za izdavanje računa

"Kroz poslovanje i vođenje vlastite tvrtke u proteklih par godina, kao i suradnju s dosta freelancera u IT industriji, primijetio sam problem u obliku visokih fiksnih troškova poslovanja. To je posebno izraženo kod freelancera koji rade samostalno, bez zaposlenika, i zapravo im firma sluzi samo da bi mogli izdati račun i naplatiti uslugu koju pružaju.


Tu je naravno i hrpa birokracije i papirologije s kojom se nitko ne želi baviti jer oduzima vrijeme i odvlači fokus s onog bitnog, a to su klijenti i posao od kojeg osoba živi. Tu se onda u jednom trenutku javila ideja o 'cloud' firmi, odnosno jednoj firmi koju bi moglo koristiti vise osoba kad im treba i na taj način zapravo sherati troškove poslovanja. Iz današnje perspektive to se pokazalo kao odlična ideja, koja je u kombinaciji s još boljom izvedbom dovela do toga da danas imamo uslugu koja gotovo svakom freelanceru može olakšati poslovanje i ostvariti dosta značajne uštede", kaže Pleš za Index.

Trenutno imaju korisnike i klijente u 26 zemalja, a najveći broj korisnika čine freelanceri iz IT industrije, programeri, dizajneri, i sl.

Nakon što se korisnik registrira na Winglio, i dobije potvrdu registracije, postaje partner kompanije i putem njih može izdavati račune svojim klijentima - kao da ima svoju tvrtku. Nakon što pristigne uplata po izdanom računu, novac se isplaćuje korisniku na njegov bankovni račun ili ga može podići putem Winglio debitne kartice.

Moguće uštede i na porezu

Što se tiče troškova, oni iznose 6,60 posto od iznosa uplata koje korisnik primi, i fiksnu naknadu od 4,50 eura po transakciji, što znači da ako vam uplate 10 tisuća eura, nakon naknada ostane 9331 euro. Taj iznos podložan je oporezivanju u Hrvatskoj.

No, Winglio, koji je inače registriran u Maleziji, zbog jednostavnosti tamošnje regulative koja omogućuje ovakav poslovni model, korisnicima s većim prihodima, omogućuje i značajne porezne uštede. Naime, korisnici mogu postati i dioničari što im omogućuje da umjesto dohotka isplaćuju dividendu koja je vrlo često oporezuje po znatno nižoj stopi. Primjerice, u Hrvatskoj porez na dohodak može biti i 40 posto, dok je porez na dividendu 12 posto.


Slavko Pleš kaže da maksimalno brinu o sigurnosti isplate, koje se izvršavaju u najkraćem mogućem roku.

"Što se tiče sigurnosti isplate, do sad nismo imali niti jedan slučaj bilo kakve pritužbe od strane korisnika jer zaista sve funkcionira instantno, isplate korisnicima idu isti ili najkasnije idući dan nakon sto im sjedne uplata. Ovo je jako bitno upravo da bi se steklo povjerenje korisnika kad je u pitanju nova usluga. Ne možemo i ne smijemo si dozvoliti niti jednog nezadovoljnog korisnika i upravo to je najbolja garancija koju možemo pružiti našim korisnicima", zaključuje Pleš.

Dopuna, 13:55 

Primijetili smo u komentarima čitatelja da postoje nejasnoće oko statusa korisnika - dioničara sustava Winglio. Korisnik koji se odluči na dioničarski program, postaje vlasnik preferencijalne, odnosno povlaštene dionice, koja nema veze s vrijednošću firme, već s prihodom koji korisnik ostvaruje. Tim statusom korisniku je omogućena isplata dividende, odnosno njegovog prihoda. Pošto se na dividendu u Hrvatskoj plaća manji porez nego na dohodak, korisnik ostvaruje znatnu poreznu uštedu.

Pročitajte više