Unatoč osudi javnosti nastavlja se sudski proces protiv novinara i blogera Peratovića

DRŽAVNO odvjetništvo za novinara i blogera Željka Peratovića tražilo je kaznu od tri mjeseca zatvora, uvjetno godinu dana, jer je 1. kolovoza prošle godine na svom blogu objavio zapisnike o ispitivanju svjedoka iz istrage što ju je protiv njega pokrenuo ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zbog pisanja o ulozi SOA-e u uhićenju Hrvoja Petrača.

S obzirom da je sudac zakazao glavnu raspravu, odnosno nije prihvatio prijedlog o kaznenom nalogu, predložena kazna je dvostruko viša, odnosno traži se 6 mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno. Da je kojim slučajem, sudac izdao kazneni nalog odnosno osudio Peratovića bez glavne rasprave odvjetništvo bi se zadovoljilo s 3 mjeseca zatvora.

Ročište će biti održano 21. siječnja ove godine, a kako nam je rekao Peratović on očekuje odbacivanje optužnog prijedloga.

Osuda javnosti

Podsjetimo, kako su i Hrvatsko novinarstvo društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja ogorčeni su i zabrinuti podizanjem optužnog prijedloga protiv Željka Peratovića, slobodnog novinara i blogera, zbog odavanja tajne iz sudske istrage. Krovna novinarska strukovna organizacija žestoko tereti ministra policije Tomislava Karamarka da je izvršio presudni utjecaj da se kazni novinar zbog objave informacije.

Osim HND-a ovaj postupak osudila je i Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, koja se bori za slobodu govora i slobodu medija, oštro je osudila Tomislava Karamarka, hrvatskog ministra unutarnjih poslova, zbog pravosudnog progona kojeg je pokrenuo protiv novinara i blogera.

Karamarko progoni novinara

"Peratović je tijekom zadnje dvije godine stalno bio na meti napada ministra Karamarka, koji ga uporno optužuje za klevetu, za narušavanje povjerljivosti pravosudnog postupka i za objavljivanje informacija koje bi mogle narušiti javni red i mir", objavili su u svom priopćenju Reporteri bez granica.

Pročitajte više