Unatoč stavu crkve, Hrvati podržavaju umjetnu oplodnju a protive se zabrani abortusa

IAKO SU čelnici Katoličke crkve u Hrvatskoj u više navrata javno iznosili znanstveno neutemeljene stavove o štetnosti umjetne oplodnje, čini se da građani Hrvatske nisu "popušili" takvu crkvenu propagandu.

Medicinski potpomognuta oplodnja prihvatljiva je za dvije trećine građana u Hrvatskoj (starijih od 15 godina), stoji u rezultatima istraživanja javnog mišljenja koje je napravila agencija GfK.

Anketno pitanje glasilo je: "Podržavate li ili ne umjetnu oplodnju?", a na njega je sa "u potpunosti podržavam" ili "uglavnom podržavam" odgovorilo 66 posto ispitanika. 18 posto ispitanika kazalo je da niti podržava niti ne podržava umjetnu oplodnju, a "uglavnom ne podržavam" ili "u potpunosti ne podržavam" odgovorilo je samo 16 posto ispitanika.
 
Ta prihvatljivost  je još veća od iskazanog prosjeka, kada se podatak analizira po nekim  obilježjima. Tako na primjer, s više od  70% ovu oplodnju prihvaćaju građani Istre s Primorjem, u naseljima preko 100 tisuća stanovnika, starosne grupe od 20 do 59 godina, neoženjeni, zaposleni u stalnom radnom odnosu, srednje i visoko obrazovani, s prosječnim osobnim mjesečnim prihodima od preko 3 900 kuna.

U neutralnom stavu vode osobe starije od 60 godina, poljoprivrednici,  te s najnižim prosječnim osobnim mjesečnim primanjima.

Ne podržavanje se javlja kod prosječno16% građana ali, gledano po obilježjima ono je veće (od 20 do 32%) u Slavoniji, Lici , Kordunu i Banovini, u naseljima do 2 tisuće stanovnika, za dobnu skupinu od 15 do 19 godina i najstarije (preko 60 godina), za domaćice,umirovljenike, niže obrazovane i s najnižim osobnim prihodima.

Na pitanje "Smatrate li da se u Hrvatskoj treba zabraniti pobačaj?" potvrdno je odgovorilo 23 posto ispitanika, a niječno čak 66 posto ispitanika. 11 posto ispitanika odgovorilo je da ne zna.
 
Promatrano u komparaciji s istraživanjem prije 3 godine uočava se smanjenje udjela građana koji su kategorički za zabranu, ali poraslo je učešće neopredijeljenih.

Da ne treba zabraniti pobačaj misli dvije trećine građana starijih od 15 godina. Više od tog prosjeka (70 i više posto) zastupljeni su ispitanici u gradu Zagrebu i okolici, u Istri s Primorjem, u svim naseljima preko 10 tisuća stanovnika, dobna skupina od 25 do 59 godina, neoženjeni/neudate, studenti, zaposleni u stalnom radnom odnosu, višeg i visokog obrazovanja, viših i visokih osobnih mjesečnih primanja.

Za zabranu pobačaja opredijelilo se  23% građana, a više od prosjeka (čak preko 30%) izjasnilo se stanovništvo u Dalmaciji, Slavoniji, stariji od 60 godina, oženjeni/udate, domaćice, najnižeg obrazovanja i s osobnim mjesečnim prihodima do 1 200 kuna.

Možda je zanimljivo  istaknuti da kod oba promatrana sadržaja ne postoje velike razlike u mišljenju žena i muškaraca. Za umjetnu oplodnju je - 68% žena i 63% muškaraca, a protiv je - 17% muškaraca i 16 % žena ;  protiv zabrane pobačaja je 64% muškaraca i 68% žena, a za  zabranu je 22% muškaraca i 24% žena.

Iz podataka se može još nešto iščitati: među građanima koji podržavaju proces umjetne oplodnje njih 81 % smatra da se ne treba zabraniti pobačaj. Dakle, ovi ispitanici pokazuju općenito liberalnije gledanje. S druge pak strane, među onima koji ne podržavaju umjetnu oplodnju njih 57% smatra da  se pobačaj treba zabraniti, a 28% ih smatra da se ne treba zabraniti. Ovdje su mišljenja više podijeljena.

Pročitajte više