UNESCO: TASLIMI NASRIN NAGRADA ZA PROMICANJE TOLERANCIJE

Bangladeška književnica i novinarka Taslima Nasrin dobitnica je nagrade Madanjeet Singh za 2004., koju UNova agencija za obrazovanje i kulturu (UNESCO) dodjeljuje za promicanje tolerancije i nenasilja. L

Kako se doznaje iz današnjeg UNESCO-ova priopćenja, nagrada, koja će dobitnici biti svečano uručena 16. studenoga u sjedištu organizacije u Parizu, vrijedna je 100.000 dolara, a utemeljitelj joj je indijski pisac i diplomat Madanjeet Singh, ujedno i UNESCO-ov veleposlanik dobre volje.

Nasrin, po struci liječnica, istaknula se krajem 80-tih svojim pisanjem protiv ugnjetavanja žena u nekim azijskim zemljama i navukla na sebe bijes muslimanskih fundamentalista koji joj prijete smrću.

Nasrin se, međutim, nastavlja boriti za novo građansko društvo koje bi se u njezinoj zemlji temeljilo na spolnoj jednakosti, te za svjetovno obrazovanje.

Nasrin je objavila više od 20 knjiga na bengalskom jeziku, koje su pak prevedene na više od 20 jezika. Dobinica je brojnih priznanja, među ostalima indijske nagrade Ananda Puroshkar, nagrade Saharov koju Europski parlament dodjeljuje za slobodu mišljenja te nagradu Kurt Tucholsky švedskog PEN-a.

Priznanja Madanjeet-Sing dodjeljuje se svake dvije godine osobama ili institucijama koje su izuzetno pridonijele promicanju duha tolerancije na području umjetnosti, obrazovanja, kulture, znanosti i komunikacija.

Među prijašnjim dobitnicima je, primjerice, Nobelovka (za mir) Aung San Suu Kyi iz Mianmara (bivša Burma).

(Hina) xrt ysb

Pročitajte više