UNHCR BiH: Izbjeglicama iz Hrvatske istječe rok za podnošenje zahtjeva za obnovu imovine

URED Visokog povjereništva UN za izbjeglice (UNHCR) u četvrtak je u Banjoj Luci službeno podsjetio sve osobe koje su (tijekom rata) iz Republike Hrvatske izbjegle u Bosnu i Hercegovinu odnosno Republiku Srpsku da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za pomoć u obnovi njihove imovine u Hrvatskoj -- 30. rujna ove godine.

Zainteresirane osobe koje još uvijek nisu podnijele zahtjeve za pomoć u obnovi svoje imovine u Hrvatskoj ili pak za dostavljene zahtjeve za obnovu nisu dobile potvrdu nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj o njihovom primitku ? to mogu učiniti odnosno urgirati do navedenog datuma.

Banjalučki Ured UNHCR-a u četvrtak je na konferenciji za novinare priopćio da rok za ostvarivanje statusa stranca pod ?povoljnim uvjetima? temeljem novoga Zakona o strancima u RH ističe 31. prosinca 2004. godine.

Status stranca pod ?povoljnim uvjetima? stječu sve osobe koje su na dan 8. listopada 1991. godine imale prijavljen stalni boravak u Republici Hrvatskoj, a ovaj status mogu regulirati bez dodatnih dokaza o stanovanju, uzdržavanju ili zdravstvenoj zaštiti.

Pročitajte više