UNHCR: Priznajemo hrvatski napredak, ali može se učiniti i više

UNHCR priznaje kompleksnost procesa povratka izbjeglica i veliki napredak što ga je Hrvatska učinila na tom polju, ali nije sasvim zadovoljan činjenicom da se taj proces ipak odvija nešto sporije od očekivanog, rekli su u petak u Zagrebu zamjenica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Mary Ann Wyrsch i regionalni direktor UNHCR-a za Europu Raymond Hall.

"Prošle godine se 11.000 osoba vratilo u Hrvatsku, a ove godine zasad 1.500. Iako ti podaci jesu značajni, ipak nisu posebno veliki s obzirom na ukupan broj izbjeglih hrvatskih Srba", rekao je Hall na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu. "Naravno, neće se svi oni vratiti, ali onima koji to žele treba zajamčiti povratak imovine", dodao je.

Dosad je hrvatskoj Vladi predano 3,800 zahtjeva za povratak imovine, rekao je Hall.

Iako se Vlada obavezala da će taj postupak završiti do kraja 2002. godine, "to, nažalost, vjerojatno iz opravdanih razloga, nije uspjela učiniti", kazao je Hall.

"Tijekom razgovora u Zagrebu dobili smo jamstva da će to biti učinjeno do kraja tekuće godine", naglasio je direktor UNHCR-a za Europu.

Izaslanstvo UNHCR-a, predvođeno Mary Ann Wyrcsh, boravilo je u Hrvatskoj tri dana.

Tijekom boravka održani su sastanci s Predsjednikom Republike Stipom Mesićem, potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem, potpredsjednikom Sabora Matom Arlovićem i ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom. Izaslanstvo je posjetilo izbjegličke i povratničke obitelji u Sisku i Vojniću.

"Glavni razlog posjeta i glavne teme mojih razgovora u Hrvatskoj vezane su uz održivi povratak. Mnogo toga je učinjeno na tom području, ali mnogo toga je još i ostalo", kazala je Wyrsch.

Wyrsch je istaknula da se tijekom boravka na terenu upoznala s nekim teškoćama izbjeglica. Rekla je da njihovi problemi, iako se razlikuju od slučaja do slučaja, nisu nužno političke prirode, već su vezani za neke tehničke pojedinosti procesa povratka.

Hall je dodao da je Vlada mnogo učinila na postavljanju zakonskih okvira procesa povratka, ali u nekim slučajevima postoje teškoće u provedbi tih okvira na lokalnoj razini.

Zamjenica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice zadovoljna je napretkom postignutim u izradi zakona o azilu, na kojem je UNHCR surađivao s Vladom, i koji bi se u svibnju trebao naći u Saboru.

Također je izrazila ohrabrenje nedavno objavljenom inicijativom Predsjednika Mesića o procesu povratka na tripartitnoj bazi između RH, SiCG i BiH.

Bio je ovo prvi posjet Mary Ann Wyrsch Hrvatskoj otkako je stupila na dužnost 1. travnja 2001. godine.

Posjetom Zagrebu Wyrsch je završila jednotjednu turneju po regiji jugoistočne Europe.

Pročitajte više