Unicef: Prisilna udaja djevojčica i ilegalni rad najčešći u južnoj Aziji

VIŠE od polovice djevojčica prisiljenih na brak dolazi iz južne Azije, a milijuni djece diljem svijeta moraju raditi u neljudskim uvjetima, pokazao je novi izvještaj UNICEF-a.

Oko 25 milijuna djevojčica u Indiji prisiljeno je udati se prije nego navrše 18 godina, dok se djeca u Indiji, Nepalu i Pakistanu zaručuju ili vjenčaju čak prije 10. godine života. Na istom području rađa se najviše neregistrirane djece zbog čega im država i socijalne službe ne mogu pomoći.

Zakoni se ne primjenjuju

Sve se to događa pod okriljem snažnog gospodarskog rasta u tom dijelu svijeta, posebno u Indiji, gdje se mnogo ulaže u povećanje pismenosti te se zakonima zabranjuju maloljetni brakovi.

"Društvo ne može napredovati ako su njegovi najmlađi pripadnici prisiljeni ulaziti u brakove, raditi u seksualnoj industriji ili im se ne priznaju njihova osnovna prava", rekla je Ann Veneman, izvršna direktorica UNICEF-a.

Mnogo djece ostalo nezaštićeno nakon katastrofa


Oko 44 milijuna djece u južnoj Aziji, najviše u Indiji, prisiljeno je raditi. Trgovci robljem posebno su proširili svoju djelatnost nakon prirodnih katastrofa kada je mnogo djece ostalo bez roditelja. Trgovina djecom zbog ilegalnog rada, prostitucije ili pomoći u domaćinstvu je raširena, a toga nisu pošteđene niti Europa i Bliski istok.

"Ne pridaje se dovoljno pažnje zaštiti djece od trgovaca robljem i adekvatnoj zakonskoj zaštiti", piše u izvještaju UNICEF-a. 

Pročitajte više