UNICEF tvrdi kako se djeca izrabljuju diljem svijeta

VIŠE od 211 milijuna djece u dobi od 5 do 15 godina diljem svijeta rade puno radno vrijeme, od čega polovica radi u najstrašnijim uvjetima, i za pomoć su potrebna golema povećanja sredstava, objavila je britanska podružnica UNICEF-a u ponedjeljak.

U izvješću se tvrdi da je jedini način za okončanje dječjeg rada iskorijenjivanje siromaštva, zbog čega se od industrijaliziranih zemalja zahtijeva daleko veća pomoć za razvoj siromašnim zemljama.

"Još treba učiniti strašno mnogo toga kako bi se zaštitila dječja prava diljem svijeta i spriječilo njihovo izrabljivanje", rekao je izvršni direktor britanske podružnice UNICEF-a David Bull.

Djeca su prisiljena raditi ne samo kao vojnici u afričkim ratovima ili tvornicama u Aziji, nego i kao jeftina radna snaga na farmama u Sjevernoj Africi ili u prostituciji u Europi, a mnoga zarađuju tek jedan dolar na dan, kaže se u izvješću.

"Procjene broja djece koja rade na farmama u SAD kreću se od 300 do 800 tisuća, a mnogo ih je iz manjinskih skupina, osobito useljeničkih obitelji iz španjolskog govornog područja", stoji u izvješću.

Pročitajte više