UN-ov izaslanik osuđuje tiraniju multinacionalnih koncerna

POSEBNI izaslanik UN-a Jean Ziegler osudio je u petak "tiraniju multinacionalnih koncerna", ocijenivši kako je temeljna poruka Svjetske trgovinske organizacije (WTO) na nedavno održanom kongresu u Cancunu bila pogrešna.

"Potpuno slobodna trgovina bez restrikcija normi koju će diktirati države, sindikati ili parlamenti, ne nosi nam nikakav napredak. U nejednakom svijetu to je kao da u ring pošaljete boksačkog šampiona teške kategorije Mikea Tysona i četverogodišnje dijete i kažete im - vi ste jednaki", kazao je Ziegler.

Profesor Ziegler, posebni UN-ov predstavnik za pitanja prehrane, u intervjuu za list Standard izjavio je da je summit WTO-a održan prije nekoliko dana u Cancunu doživio potpuni neuspjeh kada je riječ o raspravi o poljoprivrednim pitanjima.

"Od 122 zemlje u razvoju, 90 posto je poljoprivrednih. Ako im se i dopusti izlazak na tržište, to se realizira isključivo kada je riječ o izvozu pamuka, kikirikija, kave ili kakaoa, a poljoprivreda tih zemalja nije uspješna. Osim toga, potrebno je zadovoljiti minimalne kriterije - treba razmišljati o nekim socijalnim pitanjima i o zaštiti okoliša, te u tom pogledu izvršiti pritisak na WTO. Moramo se zapitati kako se odvija proizvodnja - radi li u polju rob ili malodobno dijete? Ne možemo tvrditi da je trgovina moralno neutralna", smatra dr. Ziegler.

Pročitajte više