Uoči obljetnice početka rata u Iraku Bush vojnicima: Vaša žrtva učinila je SAD sigurnijim

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u četvrtak je, obilježavajući prvu obljetnicu početka rata u Iraku, zahvalio američkim vojnicima za sudjelovanje u ratu kazavši da je njihova žrtva učinila SAD sigurnijim i obećavši da će Sjedinjene Države ustrajati u borbi protiv terorizma.

"Hvala vam na dobro obavljenom poslu", rekao je Bush vojnicima 101. zračnodesantne divizije u Fort Campbellu u Kentuckyju od kojih se većina nedavno vratila iz Iraka.

Bush je rekao da su američki vojnici sudjelovali u prvom ratu 21. stoljeća braneći Amerikance od okrutnog neprijatelja, da je njihova žrtva učinila SAD sigurnijim i da su priveli pravdi "mnoge teroriste" natjeravši ostale u bijeg.

101. zračnodesantna divizija imala je najviše gubitaka među američkim postrojbama u operacijama u Iraku: od 567 poginulih američkih vojnika u Iraku njih 60 je iz te postrojbe dok su stotine ranjeni.

Bush je naglasio kako su američki vojnici također pomogli da Irak postane slobodno društvo.

Američki predsjednik je i ovom prigodom ostao pri svojoj odluci da ide u rat prije godinu dana kako bi uklonio irački režim.

"Kada je pao Saddam Hussein teroristi su zauvijek izgubili saveznika", rekao je Bush. "Uvijek ću braniti Ameriku", dodao je.

Obilježavanje obljetnice napada na Irak poslužilo je Bushu i u predizborne svrhe naglašavajući njegovu ulogu snažnog ratnog predsjednika na kojoj inzistira u predsjedničkoj utrci protiv demokratskog kandidata senatora Johna Kerryja.

Pročitajte više