Uplašio se: Kerum nije došao na suđenje za vrtiće

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum nije se pojavio jutros na Prekršajnom sudu, na početku suđenja za aferu "vrtići", koju je otkrio Index.

Kerum ne namjerava doći do suda, već će svoju obranu dati pisanim putem, pojasnio je sutkinji Željki Matkov Kerumov odvjetnik Miro Šarić.

Rasprava odgođena zbog nedolaska okrivljenog gradonačelnika

"Sve je u redu, sve je po zakonu", kaže sutkinja Matkov, koja je zbog nedolaska okrivljenika morala odgoditi raspravu. Keruma je zvala, ali on se, očito, uplašio suda i medija, koji su ga nestrpljivo čekali pred zgradom suda. Sutkinja Matkov Indexu nije mogla pojasniti zašto gradonačelnik nije došao.

Čudi Kerumova plašljivost, jer samo prije neki dan, na otvaranju posljednjeg od šest novih vrtića, cijelu je aferu prozvao izmišljotinom novinara željnih senzacije. "Uvjeren sam da će sud odbaciti optužni prijedlog Državnog odvjetništva", bio je još prekjučer sasvim siguran splitski gradonačelnik.

Novinare je zanimalo i kako će se Kerum braniti te što će napisati. Odvjetnik Šarić nije htio izlaziti s konceptom obrane, jer bi se to, kaže, moglo protumačiti kao pritisak na pravosuđe.

Radilo 27 izvođača s Jokera i Marjana, a Grad imao ugovor samo s Livajom?!

Državno odvjetništvo tereti gradonačelnika i Grad Split za pogodovanje i nezakonito sklapanje posla s Ivicom Livajom, odnedavna "uvaženim" članom Nadzornog odbora Hajduka. Izigravajući zakon, pozivajući se na hitnu proceduru, Kerum i Livaja sklopili su direktnu pogodbu.

Vjerni prijatelj dobio je u ruke posao od šest milijuna kuna, organizirao ostale izvođače, sve redom Kerumove stare poslovne partnere angažirane na izgradnji Jokera i hotela Marjan. Ugovore je Grad imao samo s Livajom, ali ne i ostalim tvrtkama, kada je Index otkrio cijelu blamažu sredinom kolovoza.

Brzinom munje, Kerum je odustao od posla s Livajom, raspisao natječaje i donirao 2,7 milijuna kuna iz vlastitog džepa. "Ne želim da me novinari prozivaju", tako je to tada obrazložio, međutim svima je bilo jasno da ga je na taj iznenadni korak prisililo nešto drugo.

Pogodovanje je, naime, privuklo i Državno odvjetništvo, koje je smjesta zatražilo dokumentaciju. Nakon tri tjedna podigli su optužni prijedlog te zatražili da se gradonačelnik kazni sa 50 tisuća, a Grad sa 150 tisuća kuna. Livaja je prošao "lišo". 

Iduća rasprava zakazana je za Dan žena, 8. ožujka.

Pročitajte više