Upozorenje američkog šefa diplomacije: Rat bi mogao trajati cijelu ovu godinu

Foto: Profimedia

AMERIČKI šef diplomacije Antony Blinken rekao je europskim saveznicima kako Amerika vjeruje da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla potrajati sve do kraja ove godine, rekla su za CNN dva europska dužnosnika. I europski i američki dužnosnici procjenjuju da se ne nazire brzi kraj rata u Ukrajini.

Niz dužnosnika koji su razgovarali sa CNN-om naglasio je da je teško predvidjeti koliko bi rat mogao trajati, ali nekoliko njih je istaknulo da nema nikakvih indikacija da su se ciljevi i ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina promijenili pa su dodali kako nije vjerojatno da će tražiti mir putem pregovora ako ne bude suočen s vojnim porazom.

Predviđanja da bi se rat u Ukrajini mogao pretvoriti u dugotrajni konflikt odskaču od ruskih očekivanja s početka rata, kad je Moskva očekivala da će brzo zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev.

Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, rekao je da će borbe trajati "još mjesecima ili dulje od toga", a dva europska dužnosnika rekla su kako vjeruju da će borbe na istoku Ukrajine trajati još četiri do šest mjeseci te rezultirati bezizlaznom situacijom za obje strane.

Pročitajte više