UPOZORENJE PROGNOSTIČARA Toplina je sve veća i jako utječe na zdravlje

Foto: Hina

RAZGOVARALI smo s dežurnim prognostičarom koji nam je kazao kako bi ovo mogao biti jedan od najvrućih toplinskih valova, no za podrobniju analizu ipak bi trebalo pričekati obradu službenih podataka.

"U svakom slučaju, bit će to sigurno jedan od izraženijih toplinskih valova. Možda neće padati apsolutni temperaturni rekordi, ali moglo bi se raditi o rekordu po broju uzastopnih vrućih dana, primjerice", rekao nam je Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Temperaturni rekordi

Na pitanje o rušenju temperaturnih rekorda, kazao je kako prognostički materijali trenutno ne ukazuju da će biti premašeno 42.8 stupnjeva iz Ploča, no lokalno će biti premašivanja dosadašnjih rekorda, pogotovo na onim lokalitetima koji imaju kraće nizove mjerenja.

"Zemunik recimo, mjerenja se tamo provode od 1981. godine, jučer je tamo premašen rekord. Bilo je 39.7 stupnjeva prema prvim podacima", rekao nam je Pelajić.

"Nastavlja se vruće i danas i sutra, akumulaciona toplina je sve veća i jako utječe na ljudsko zdravlje. Temperature će idućih dana biti slične kao i jučer pa i malo više. Problem za ljude su i tople, vrlo tople noći, osobito uz more, te visoke temperature u Gorskom kotaru i Lici i unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Temperature su visoke i u gradovima koji djeluju kao toplinski otoci, znači onima koji imaju malo zelenila i dosta su izgrađeni pa to također povećava temperature. U Splitu je po noći bilo skoro 30 stupnjeva", govori.

Popuštanje krajem tjedna

Temperature više od prosjeka su dakle u Gorskom kotaru i Lici, tamo su uobičajene nešto niže vrijednosti, a jučer su maksimalne temperature išle čak do 39 stupnjeva lokalno, uz 20-ak, za njih toplih, stupnjeva, kroz noć. Ljudi koji tamo žive nisu naviknuti na takve dnevne vrijednosti, a nemaju predah od vrućina ni po noći", objašnjava nam prognostičar. Kaže kako se vrijednosti lokalno dosta razlikuju, primjerice u Kopačkom ritu je izmjereno 33 stupnja, dok su negdje u Slavoniji temperature išle i preko 37 stupnjeva, a na otocima južnog Jadrana zbog utjecaja mora najviša temperatura ipak bila niža. No, opet napominje za službene podatke, treba pričekati.

Prema dosadašnjim podacima, postoji mogućnost za prolazno popuštanje oko nedjelje i početkom tjedna, ponajprije u sjevernim i istočnim krajevima, u gorju i na sjevernom Jadranu.

Pročitajte više