UPRAVA ´VIKTORA LENCA´ OTKAZALA KOLEKTIVNI UGOVOR

Uprava brodogradilišta ´Viktor Lenac´ priopćila je danas da je u ponedjeljak, 23. prosinca, otkazala kolektivni ugovor zbog potrebe smanjenja fiksnog dijela plaća i ostalih primanja radnika.

U priopćenju se navodi da je kolektivni ugovor raskinut zbog ´potrebe za temeljitijim usklađivanjem njime utvrđenih prava s današnjim poslovnim stanjem i politikom brodogradilišta´.

Tim usklađivanjem, tj. smanjenjem fiksnog dijela plaća bit će povećani promjenjivi dijelovi plaća koji ovise o pojedinačnom doprinosu svakog zaposlenika.

Uprava ´Viktora Lenca´ spremna je nakon otkaznog roka kolektivnog ugovora početi pregovore o sklapanju novog kolektivnog ugovora, stoji u priopćenju.

Brodogradilište ´Viktor Lenac´ među prvim je hrvatskim poduzećima 1991. sa zaposlenicima sklopilo kolektivni ugovor.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH)u tom brodogradilištu Damir Bačinović kazao je danas za Hinu da je Uprava kolektivni ugovor raskinula jednostrano i nekorektno, bez razgovora s radnicima i sindikatima. ´SMH je ozbiljan socijalni partner koji bi prihvatio pregovore, a moguće i argumente Uprave da mu je razgovor uopće ponuđen´, kazao je Bačinović te dodao da će taj sindikat ´znati, kao i do sada, zaštititi interese svoga članstva´.

Po Bačinovićevim riječima, danas je u ´Viktoru Lencu´ radilo oko 200 radnika i kooperanata. Od 1200 zaposlenih veći dio radnika koristi godišnji odmor i slobodne dane, a na radna mjesta većina će ih se vratiti početkom siječnja, kazao je.

Pročitajte više