Upravno vijeće KBC-a Zagreb sutra o nalazima povjerenstva o smrti djece

ČLANOVE Upravnog vijeća KBC-a Zagreb na sutrašnjoj će sjednici Uprava KBC-a na čelu s ravnateljem Josipom Paladinom izvijestiti o nalazima stručnog povjerenstva KBC-a koje je istražilo smrt većeg broja djece operirane zbog urođenih srčanih mana, najavila je danas predsjednica Upravnog vijeća Snježana Biga Friganović.

Cijeli slučaj, kojemu je povod bila visoka stopa smrtnosti beba tijekom operacija u Klinici za kardijalnu kirurgiju, mediji su iznijeli u javnost još početkom godine.

Izvješće povjerenstva KBC-a, osnovanog u siječnju, već je neko vrijeme završeno, no javnost s njime još nije upoznata.

Afera se dodatno rasplamsala u svibnju nakon završetka natječaja za novog predstojnika Klinike za kardijalnu kirurgiju kada je za v.d. ravnatelja imenovan mladi kardiokirurg Darko Anić.

Na natječaju nisu prošli dotadašnji šef klinike Ivan Jelić, kao ni američki kardiokirurg William Novick koji je u proteklih sedam godina, u nedostatku domaćih dječjih kardiokirurga, dolazio u Hrvatsku operirati djecu rođenu sa srčanim manama.

Nakon što nisu prošli na natječaju Jelić i Novick počeli su preko medija razmjenjivati optužbe te iznositi različite podatke o rezultatima operativnih zahvata koji su obavljani u proteklih sedam godina.

Jelić je za visoki postotak smrtnosti optužio Novicka, a ovaj mu je uzvratio optužbama da Jelić nije osigurao uvjete za uspješan oporavak operirane djece.

O aferi se dosad nije izjašnjavao također prozivani ravnatelj KBC-a Zagreb Josip Paladino.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić najavio je da će Ministarstvo zdravstva osnovati novo povjerenstvo s inozemnim stručnjacima koji bi trebali donijeti konačni sud je li način liječenja beba sa srčanim manama u Hrvatskoj u proteklim godinama bio u redu ili je bilo propusta zbog kojih neki liječnici trebaju odgovarati.

Vlahušić je ujedno najavio da će se djeca rođena s teškim srčanim manama ubuduće slati na liječenje u neki od priznatih inozemnih kardiokirurških centara.

Pročitajte više