Ured za sprječavanje pranja novca: Ne možemo vam reći što znamo o Emacu

PORIJEKLO 35 milijuna eura koje je Cooperatie Emac Illyrian Land Fund uplatio sada bivšim vlasnicima milijuna kvadrata zemljišta na Pelješcu neopterećen ikakvim kreditima ispitao je Ured za sprječavanje pranja novca, doznaje se u tom nezavisnom tijelu osnovanom pri Ministarstvu financija.

"Ured za sprječavanje pranja novca kao financijsko-obavještajna jedinica i analitička služba, analizira sumnjive transakcije, koje je zaprimio od banaka i drugih obveznika, i nakon što ocijeni da u vezi s transakcijom ili određenom osobom postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma, Ured takve slučajeve dostavlja na daljnje postupanje i procesuiranje nadležnim državnim tijelima u RH ili pak inozemnim uredima. Sukladno naprijed navedenom, a vezano za konkretan slučaj, Ured je temeljem svojih zakonskih ovlaštenja i svojoj nadležnosti kao financijsko-obavještajna jedinica poduzeo sve potrebne radnje, odnosno Ured je surađivao s nadležnim državnim tijelima u RH te međunarodno razmjenjivao podatke s nadležnim tijelima u inozemstvu", navodi u odgovoru Ministarstvo financija. 

Novac uplaćen preko inozemne banke, sa sjedištem u članici EU

No, javnost ne može znati ništa više od toga i činjenice da su uplate stigle iz banke sa sjedištem u jednoj članici Europske unije, ukratko nam poručuju.

"Važno je napomenuti da su transferi u RH došli iz inozemstva s računa koji su otvoreni u jednoj inozemnoj banci, a kako se radi o članici EU, također i njene banke i fondovi dužni su i sami primjenjivati mjere i radnje za sprječavanje pranja novca istovrsne kao i u RH, odnosno isti podliježu, vezano za provedbu tih mjera, nadzoru svojih relevantnih nadzornih institucija. Međutim, napominjemo da sukladno međunarodnim standardima i čl. 75 Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma podaci koje Ured pribavi i postupci koje Ured provodi tajnog su karaktera (označeni kao klasificirani podaci), stoga Ured po Zakonu nije ovlašten obavijestiti javnost odnosno treće osobe o konkretnim slučajevima na kojima radi", odgovorilo je Ministarstvo.

A.B.

Pročitajte više