URSH i NHS pozivaju građane na proslavu 1. svibnja u Maksimiru

UDRUGA radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pozvali su danas građane da 1. svibnja dođu u Maksimir kako bi zajedno obilježili 114. obljetnicu Međunarodnog praznika rada.

U sklopu proslave 1. svibnja posjetiteljima će kod male pozornice na ulazu u maksimirski park biti podijeljeno šest tisuća porcija graha, a od 10 do 17 sati, uz pokroviteljstvo Zagrebačkog Radija, zabavljat će ih brojni glazbenici.

Čelnici URSH-a i NHS-a na konferenciji za novinare pozvali su navijače Dinama i Hajduka, koji toga dana igraju utakmicu, da se srcem i razumom, bez izgreda, pridruže radničkoj proslavi u Maksimiru.

Na proslavu su pozvani su i predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, no neće imati priliku držati političke govore jer je 1. svibnja ponajprije praznik rada, a ne političara, poručili su sindikalci.

"Želimo da se ljudi dobro zabave i odu kući siti i zadovoljni", rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

"Tradicija obilježavanja 1. svibnja očuvana je do danas jer se radnici u 114 godina nisu uspjeli osloboditi tlačitelja", rekao je predsjednik URSH-a Boris Kunst.

Sindikati će Vladi poručiti da neće dopustiti daljnje kresanje radnih i socijalnih prava, te će od nje zatražiti da konačno izađe pred javnost sa strategijom gospodarskog razvoja.

Hrvatski sindikati će ove godine proslavu 1. svibnja, nakon dvije godine zajedničkog obilježavanja, ponovno organizirati odvojeno. Čelnici NHS-a i URSH-a krive za to Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji je odlučio samostalno organizirati proslavu 1. svibnja na velikoj pozornici u Maksimiru.

Pročitajte više