URSH podržava zahtjeve liječničkog sindikata

UDRUGA radničkih sindikata Hrvatske (URSH) podržava zahtjeve Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji je član URSH-a, priopćeno je danas iz te sindikalne središnjice.

HLS ima pravo tražiti strukovni kolektivni ugovor za liječnike, s obzirom na različitost i specifičnosti poslova koje obavljaju u odnosu na druge struke iz javnih službi, ocjenjuje URSH.

To ne bi smio biti razlog za ljutnju drugih sindikata javnih službi koji smatraju da se takvim zahtjevima slabi njihova pregovaračka pozicija.

URSH drži da je sadašnji sustav kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora neprirodan jer se "u isti koš trpaju kruške i jabuke".

Strukovnim kolektivnim ugovorima sigurno se mogu kvalitetnije urediti materijalna prava radnika, kao i specifičnosti pojedinih poslova.

URSH također smatra opravdanim zahtjev da se liječničke plaće izjednače sa sudačkim. Zar liječnici obavljaju manje odgovoran posao od sudaca, pita URSH te osuđuje sindikate javnih službi koji prozivaju HLS.

"Stupove svakog društva treba primjereno platiti, što znači da bi policajcima, carinicima, liječnicima, profesorima, znanstvenicima i zaposlenima u sudstvu plaće trebale biti veće".

No, ističe URSH, nije problem u traženju većih plaća liječnika, već u siromašnom društvu, gdje "gladan sitom zaviruje u tanjur".

Pročitajte više