URSH: Sud zabranio liječnički štrajk pod utjecajem politike

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst smatra da je presuda zagrebačkog Županijskog suda o zabrani općeg štrajka liječnika donesena pod utjecajem politike i da je "pravno neuvjerljiva".

"Sudska odluka o zabrani štrajka bila je očekivana jer što očekivati od pravne države u kojoj predsjednik Vlade, koristeći svoj položaj, naređuje pravosuđu", rekao je Kunst na današnjoj konferenciji za novinare.

Istaknuto je kako sudski procesi koji se vode radi zaštite prava radnika traju godinama, dok se odluka o zabrani štrajka donosi u nekoliko dana.

Kunst smatra da je pravosuđe još jednom dokazalo svu svoju nemoć u odnosu na politiku te da je sudu bilo jednostavnije presuditi na štetu slabijeg, u ovom slučaju na štetu Hrvatskog liječničkog sindikata.

Odluka je, prema Kunstovu mišljenju, neuvjerljiva jer je sud zanemario članak 214. Zakona o radu koji daje pravo sindikatu da štrajka u slučaju spora oko sklapanja ili provedbe kolektivnih ugovora.

Sud je ujedno trebao ocijeniti je li referendum o Strukovnom Kolektivnom ugovoru, što ga je proveo sindikat, proveden po zakonu, a ne uzeti u obzir to što ga nije priznalo Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV), odnosno tijelo čiji zaključci nisu za nikoga obvezujući i čiji dopredsjednik nije priznao referendum u dogovoru s Vladom, rekao je Kunst.

URSH stoga čeka odluku Vrhovnog suda o žalbi koju će podnijeti liječnički sindikat, a nakon toga će organizirati prosvjedne akcije zbog neučinkovitog pravosuđa.

Kunst je dodao da će od premijera Ive Sanadera zatražiti da Vlada zauzme jasan stav o URSH-ovom zahtjevu da se počne sa sklapanjem strukovnih kolektivnih ugovora, umjesto da se Vlada poziva na zaključak GSV-a prema kojem se u Hrvatskoj sklapaju samo granski kolektivni ugovori, a specifičnosti struka rješavaju aneksima tim ugovorima.

Takav zahtijev podržali su danas predstavnici sindikata udruženih u URSH - carinika, pravosudne policije, porezne uprave, sindikata fizioterapeta i liječnika.

(Hina) xmt yso

Pročitajte više