Uručen "scalamobil" - pomagalo za penjanje stepenicama osobe u kolicima

ZAJEDNICA saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dobila je danas "scalamobil" elektromotorni prijenosnik koji osobama u invalidskim kolicima omogućuje penjanje i spuštanje stepenicama, njima najčešćim i nesavladivim fizičkim preprekama.

Poklon vrijedan oko 60 tisuća kuna Zajednici je u ime Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži uručila ravnateljica Zavoda Adinda Dulčić.

"Scalamobil" će koristiti svi članovi udruga invalida u Zagrebu prilikom društvenih i stručnih događaja u ustanovama koje im nisu prilagođene.

Uređajem se pomoću elektromotora i tri pomična kotača može vrlo brzo osobu u kolicima popeti uz stepenice, lako je prenosiv i primjenjiv na svim vrstama stubišta.

"To vrijedno pomagalo ima tek nekoliko ustanova i pojedinaca u Hrvatskoj, a trebala bi ga imati svaka ustanova koja na drugi način nije pristupačna osobama smanjene pokretljivosti", kazao je predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislav Bobuš.

Adinda Dulčić je napomenula kako je velik doprinos rušenju postojećih fizičkih barijera za invalide i sprečavanju gradnje novih dao i Konačni prijedlog Zakona o gradnji, koji je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru.

Vladin zakonski prijedlog propisuje, uz ostalo, nužnost da građevine javne i poslovne namjene budu projektirane i izgrađene na način da omogućuju nesmetan pristup i kretanje osobama smanjene

pokretljivosti. U svim stambenim objektima s deset i više stanova, najmanje jedan stan trebat će biti prilagođen osobama s invaliditetom, podsjetila je Dulčić.

Važna je novost u Zakonu da se prilagodba postojećih objekata osobama smanjene pokretljivosti ubuduće može napraviti bez posebnih građevinskih dozvola, dok je dosad za to trebala suglasnost svih stanara, pri čemu je bilo pojedinačnih sprečavanja adaptacije.

Zakon daje veće ovlasti građevinskim inspektorima u provedbi nadzora nad gradnjom, a predviđene su i novčane kazne od deset do 100 tisuća kuna za investitore koji grade ili projektiraju protivno zakonu.

Pročitajte više