USKOK i MUP detaljno opisali za što terete uhićenog gradonačelnika Kutine

Foto: Nikola Cutk/PIXSELL

KUTINSKI gradonačelnik Zlatko Babić i njegovi suosumnjičenici prenoćili su u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu USKOK-a koji je danas odlučio o pokretanju istrage.

Zatraže li tužitelji za Babića i trojicu uhićenih istražni zatvor, o tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog županijskog suda.

Uz Babića uhićena još dvojica

Uz Babića su, kako se doznaje iz izvora bliskih istrazi, u srijedu ujutro u Kutini uhićeni i donedavni predsjednik kutinskog gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek.

U kasnim poslijepodnevnim satima iz Kutine su dovedeni na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Zagrebu, gdje je kao svjedokinja ranije ispitana i zviždačica Adrijana Cvrtila nakon čijih je optužbi pokrenut postupak protiv Babića i ostalih.

Gradonačelnika Kutine otkrila zviždačica

Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina jesenas u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Obojicu je prijavila USKOK-u, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Cvrtila danas nije bila dostupna za komentar uhićenja.

Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. "povlači kroz blato" te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.

USKOK objavio za što ih sve tereti

USKOK je danas na svojim stranicama objavio za što sve tereti osumnjičene.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, I. okr. kao gradonačelnik Grada Kutine, u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu, odnosno Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s III. okr. nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina d.o.o., koje je u većinskom vlasništvu Grada Kutine, a sa IV. okr. oporbenim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tom trgovačkom društvu u kojem je i zaposlen.

Nakon što su na to pristali i glasovali, I. okr. je u cilju realizacije navedenog, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Kutina, zatražio od II. okr., vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Kutine te ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koje stranke čine koaliciju u Gradskom vijeću, da kod direktorice navedenog trgovačkog društva osigura zapošljavanje sina od III. okr. kao i povećanje plaće za IV. okr., na što je ovaj i pristao. Potom je II. okr., koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici trgovačkog društva i ujedno članici navedene stranke naložio zapošljavanje sina od III. okr. u tom društvu, kao i povećanje plaće IV. okr., zaposleniku istog društva.

Tražio da se zaposle članovi obitelji i prijatelji

Osim toga, u razdoblju od veljače 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, I. okr. je koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od II. okr. vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da kod direktorice navedenog društva osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje. Potom je II. okr., nakon što je pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, nalagao realizaciju dogovorenog direktorici navedenog društva i ujedno članici te stranke.

Također je, u razdoblju od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici istog društva i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako te osobe nisu ispunjavale uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana te neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika", objavio je USKOK.

MUP: Podmitio zastupnike zaposlenjem i povećanjem plaće kako bi sebi osigurao dovoljan broj glasova gradskih vijećnika

O slučaju se oglasio i MUP.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (SSKOK Zagreb) su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 57-, 55-, 50- i 40-godišnjakom zbog sumnje da su počinili koruptivna kaznena djela.

Naime, utvrđena je sumnja da je u vremenskom razdoblju od studenog 2019. do kraja travnja 2021., a s ciljem da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu Grada za 2020. godinu, 57-godišnjak kao nositelj izvršne vlasti u gradu na području Sisačko-moslavačke županije dogovorio s 50-godišnjakom kao nezavisnim vijećnikom da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu koje je u većinskom vlasništvu Grada. Također je s 40-godišnjakom kao oporbenim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u navedenom trgovačkom društvu u kojem je i zaposlen. Potom su obojica, 50- i 40-godišnjak, sukladno dogovoru i glasali.

U cilju realizacije obećanog, korištenjem svog službenog položaja i autoriteta 57-godišnjak je zatražio od 55-godišnjaka, kao čelnika Gradskog vijeća te koalicijskog partnera, da kod direktorice navedenog trgovačkog društva osigura zapošljavanje sina osumnjičenog 50-godišnjaka te povećanje plaće zaposleniku tog društva odnosno osumnjičenom 40-godišnjaku. Na navedeno je 55-godišnjak pristao te koristeći svoj autoritet direktorici trgovačkog društva naložio da dogovoreno provede u djelo.

Osumnjičeni 57-godišnjak također je, korištenjem svoga službenog položaja i autoriteta, tražio od osumnjičenog 55-godišnjaka da osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa u navedenom trgovačkom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja. Na navedeno je 55-godišnjak pristao i tako nalagao direktorici društva, na koji način je zaposleno više osoba, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u trgovačkom društvu, neovisno o ispunjavanju propisanih uvjeta radnog mjesta te neovisno jesu li ta radna mjesta bila prethodno sistematizirana.

Također je osumnjičeni 55-godišnjak korištenjem svog službenog položaja i autoriteta nalagao direktorici društva da osigura nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako te osobe nisu ispunjavale uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana te neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.        

Na opisani način su počinjena kaznena djela protiv biračkog prava - podmićivanje zastupnika - opisano u čl. 339. st. 2. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21) te kaznena djela protiv službene dužnosti - trgovanje utjecajem - opisano u čl. 295. st. 1 istog zakona.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uhićene osobe predane su pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta".

Pročitajte više