USKOK i MUP se oglasili o akciji u Splitu, uhićeni ljudi iz Grada, poduzetnici...

Foto: Index

MUP i USKOK su se oglasili priopćenjima o današnjoj antikorupcijskoj akciji u Splitu u kojoj je uhićeno 12 osoba, od toga tri zaposlene u Gradu. 

Priopćenja USKOKA i policije

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno 12 osoba.  Zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela policija je tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba. U tijeku je provođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo javnost o utvrđenom", poručili su iz MUP-a.

Kratko su se oglasili i iz USKOK-a.

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje koje se provode u Splitu odnose se na 12 osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", priopćili su iz USKOK-a.

 

U pozadini mito i građevinske malverzacije

Kako je doznao Index, riječ je o nastavku akcije Banovina koja je već imala dvije faze kad je riječ o primanju i davanju mita i poticanju na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave. 

Ovo je treća faza akcije u kojoj se istražuju građevinske malverzacije. Riječ je o nezakonitostima oko lokacijskih uvjeta gradnje, urbanističkog plana i generalnog urbanističkog plana Splita te izdavanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata. 

Uhićenja su povezana s izgradnjom hotela na splitskom Žnjanu te sa zgradom na Mejama.

Tko su uhićeni

U Banovini su jutros uhićene dvije odgovorne osobe iz Gradskog ureda za graditeljstvo. Kako doznaje Index, uhićene su Lada Pocrnić Mladinić, viša savjetnica Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i bivša šefica odjela za graditeljstvo i prostorno uređenja, te Ljiljana Poletti Kopešić, također viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

Uhićen je, doznaje Index, i Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

Među uhićenima je i projektant Neven Mladinić, inače suprug Lade Pocrnić Mladinić, kao i još jedan projektant Neno Kezić.

Uhićene su i dvoje projektantice hotela Gospa od Žnjan te nekoliko investitora - Zvonko Kotarac, Ivan Kotarac, Mario Jukić. Vinko Ljubičić, odvjetnik Zvonka Kotarca, samo je kratko rekao da je Kotarac u prostorijama PNUSKOK-a te da će otići do njega za desetak minuta.

Jutros je uhićena i Danijela Špalj, bivša vijećnica Kerumova HGS-a.

Među uhićenima je, saznali smo, i požarni inspektor civilne zaštite. 

Odvjetnik Zvonka Kotarca: On tvrdi da ništa protuzakonito nije uradio

"Zvonko Kotarac trenutno je u prostorijama policijskog USKOK-a, stavlja mu se na teret kazneno djelo poticanja na zlouporabu ovlasti i položaja, očekuje se da će biti priveden u USKOK na ispitivanje. On odlučno negira kazneno djelo i tvrdi da ništa nije protuzakonito uradio", rekao je Indexu odvjetnik Vinko Ljubičić.

USKOK je u splitskoj Banovini, zaposlenici su nervozni

Indexova reporterka ušla je u Banovinu, zgradu Gradske uprave. Čini se kako je u uredu uhićenog pročelnika Borisa Marelja obavljen pretres. Vrata ureda su otvorena. Na hodniku je niz registratora, no zgrada se renovira pa se registratori ne nalaze samo na tom dijelu hodnika. 

Reporterka Indexa kaže kako su zaposlenici koje je srela na hodnicima nervozni, a mogu se čuti i komentari kako nitko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. 

Pročitajte više