USKOK: Otkrivena skupina osumnjičena za krijumčarenje najmanje 270 ljudi

SKUPINA od 11 osoba za koju se sumnja da je preko državne granice nezakonito prebacila najmanje 270 ilegalnih migranata iz raznih država, privedena je danas u zagrebački Županijski sud, priopćio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Nakon višemjesečne zajedničke akcije policije i USKOK-a, prekjučer je uhićeno 19 osoba zbog sumnje da su se udružili u tzv. zločinačku organizaciju i krijumčarili ljude preko granice.

Sudu je danas privedeno deset hrvatskih državljana, među kojima i jedna žena, te jedan Makedonac, a ostali su nakon kriminalističke obrade pušteni i branit će se sa slobode. Nakon ispitivanja, istražni sudac Mirko Klinžić prihvatio je prijedlog USKOK-a i odredio 48-satno zadržavanje deset privedenih osoba.

Skupina je, kažu u USKOK-u, koristila utvrđene krijumčarske kanale iz zemalja polazišta ilegalnih migranata, posebno Turske te Iraka, Pakistana, Srbije i Crne Gore, Albanije i Kube. Migranti su potom preko BiH i Hrvatske, gdje im je osiguravan prihvat i smještaj, dalje prebacivani u Sloveniju radi odvođenja u zapadnoeuropske zemlje, uglavnom Italiju, Austriju, Njemačku i Švicarsku.

Višemjesečna akcija, u kojoj je uz USKOK sudjelovala policija iz četiri županije, završila je prije dva dana uhićenjem 19 osoba te pretragom 30 stanova. Tom je prilikom kod osumnjičenih pronađeno pola kilograma marihuane, više putovnica iz Bugarske, Turske, Albanije i Makedonije, preko tisuću komada raznog streljiva, automatska puška, dvije ručne bombe, veći broj mobitela i SIM kartica.

Pronađena je i razna korespondencija koja upućuje na međusobnu povezanost i transfer novca između osumnjičenika, kažu u USKOK-u.

Tijekom pretrage na više adresa zatečeno je i šest državljana Srbije i Crne Gore, koji su neprijavljeno boravili u Hrvatskoj, te su prekršajno prijavljeni.

Jutros je u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda privedeno 11 osoba, među kojima i četvero osumnjičenika za koje se sumnja da su organizatori te skupine krijumčara.

Prikupljene obavijesti i dokazi upućuju da su osumnjičeni kriomice preko državne granice prebacili najmanje 270 migranata iz raznih država, stoji u priopćenju koje je potpisao ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer.

Pročitajte više