USKOK pokrenuo izvide o Bandićevoj žičari

Foto: Pixsell/Emica Elvedji

INDEXU je potvrđeno da USKOK u koordinaciji s PNUSKOK-om provodi izvide o gradnji sljemenske žičare.

> Žičaru koju zovu ruglom projektirala djevojka Bandićevog prvog čovjeka za žičaru

Još uvijek nije posve poznato u vezi kojeg dijela građenja sljemenske žičare USKOK provodi izvide, ali pretpostavlja se da su izvidi vezani uz kaznenu prijavu koju su protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prekjučer podigle političke platforme Možemo! i Zagreb je naš.

Naime, Državno odvjetništvo, čiji je USKOK poseban dio, mora provjeriti navode iz svake kaznene prijave, pa tako i prijave koju su protiv Bandića podnijele navedene političke platforme. 

Podsjetimo, Možemo! i Zagreb je naš su u ponedjeljak podnijele kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog zlouporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja vezanih uz izgradnju sljemenske žičare.

"Prema konspiratoru koji je poslao video svim medijskim redakcijama s jasnim dokazima, DORH i USKOK trebali bi djelovati već po službenoj dužnosti. Međutim, podnosim kaznenu prijavu protiv Bandića zbog kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti, primanja mita i počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, kako se nitko ne bi 'pravio blesav'", poručio je tada gradski i saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

"To nije samo Bandićeva nego i žičara Andreja Plenkovića"

Kaznenu prijavu podnijeli su i kako bi ih institucije izvijestile o tome što su napravile, dodao je.

"Ovih 13 nesretnih godina Grad Zagreb čeka ili popravak stare ili novu žičaru za Sljeme. HDZ je čak stavio kao uvjet za sklapanje koalicije s Milanom Bandićem izgradnju nove žičare. Tako da je ova najskuplja žičara u Europi ujedno i HDZ-ova žičara, ne samo Bandićeva nego i žičara Andreja Plenkovića", poručio je Tomašević.

Žičara nije projekt za dizanje izletnika na vrh Sljemena, nego za "dizanje love" koja će, tvrdi Tomašević, biti korištena da se ilegalno financira Bandićeva kampanja na sljedećim lokalnim izborima.

Unatoč tome što je podnošenje kaznenih prijava protiv Bandića Sizifov posao, dodaje, s obzirom na to da sedam godina još traje sudski postupak bez čak i nepravomoćne presude u aferi Agram, oni ipak podnose prijavu jer smatraju da su DORH i USKOK dužni reagirati što prije da se ova situacija raščisti kako ne bi utjecala na lokalne izbore u svibnju iduće godine.

Pročitajte više