Uskok prijavio bivšeg upravitelja Lepoglave zbog pogodovanja Hrvoju Petraču!

BIVŠI upravitelj kaznionice u Lepoglavi Stjepan Loparić kazneno je prijavljen zajedno sa svojim pomoćnikom Nevenom Putarom i bivšim načelnikom Odjela tretmana Ivanom Benčekom zbog zloporabe položaja i krivotvorenja. Uskok tereti sva tri osumnjičena da su pogodovali određenim zatvorenicima u Lepoglavi, a prije svega Hrvoju Petraču.

Loparić je optužen da je Petraču zajedno sa svojim pomoćnikom omogućio preseljenje sa zatvorenog na poluotvoreni odjel kaznionice, iako za to nisu postojali uvjeti. Prema Uskokovoj optužnici, ravnatelj Lepoglave je nakon sastanka stručnog kolegija ubacio u zapisnik prijedlog da se Petrač premjesti iako se na samom sastanku ta tema nije spominjala.

Petraču su također, stoji u optužnici, poboljšane ocjene uspješnosti kako bi jednom mjesečno mogao biti pušten kući preko vikenda. No, jednom od najpoznatijih hrvatskih zatvorenika koji je u osuđen na šest godina zbog otmice sina Vladimira Zagorca omogućili su i cijeli niz drugih pogodnosti poput izvanrednih posjeta prilikom kojih posjetitelji nisu bili upisani. Također, prilikom izlaska i ulaska u zatvor Petrač nije prolazio kontrolu pa je u Lepoglavu mogao unijeti što god je želio.

Loparić se također tereti da je krivotvorio dokumente kako bi opravdao protuzakonito puštanje iz zatvora Ivana Matekovića Ice, koji je također osuđen zbog otmice Zagorčevog sina. Povlastice su davali i nekim drugim zatvorenicima pa je na poluotvorenom odjelu po istom principu kao i Petrač završio i Tihomir Orešković koji "guli" 15 godina zbog ratnog zločina.

Pročitajte više