AFERA ŠPIC-PAPAK

USKOK se bavi Tolušićem, ali baš nikome, a ni njima, nije jasno zašto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / FaH / G-street

"PO KOJOJ osnovi se radi o uskočkom predmetu?" upitali smo jutros USKOK i DORH vezano za objavu navodno lažnih fotografija potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Unatoč zakonskoj odredbi koja nalaže da u slučaju velikog interesa javnosti USKOK može objaviti detalje izvida, nisu nam ništa htjeli otkriti. Čini se da je jasno i zašto.

No, krenimo redom.

USKOK se bavi korupcijom i organiziranim kriminalom

Tjednik Nacional objavio je tekst o tome kako je paraobavještajno podzemlje montažama s prostitutkama i kokainom željelo uništiti Tomislava Tolušića. Nacional je sporne fotografije, kako piše, dobio od anonimnog izvora, a na fotografijama se vidi navodni Tolušić koji sjedi u fotelji. Na njemu sjedi crnokosa žena golih nogu, a navodni Tolušić se sprema ušmrkati kokain.

USKOK je zbog ovog sinoć pozvao glavnog urednika Nacionala, koji je novinarima rekao da nije odao izvor koji mu je dao fotografije. No ostaje nejasno po kojim je osnovama USKOK uzeo ovaj predmet. USKOK se bavi korupcijom i organiziranim kriminalom, a u slučaju Tolušić može se eventualno raditi o pokušaju sramoćenja ili klevete te iznude, a za ta je kaznena djela nadležan DORH, a ne USKOK.

Poznati odvjetnik Branko Šerić ustvrdio je kako, za sada, falsificirana fotografija objavljena u tjedniku Nacional formalno-pravno ni po čemu nije djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Izvidi mogu biti i javni

"Obavještavamo Vas da o predmetima u kojima se provode izvidi, koji su sukladno zakonskim odredbama tajni, ne dajemo informacije", stoji u odgovoru koji smo dobili jutros iz USKOK-a.

No iako se USKOK poziva na "zakonske odredbe", zaboravili su na iznimku u slučaju davanja informacija o provođenju izvida. Prema važećem Zakonu o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u članku 15, stavak 3. stoji da USKOK javnost može izvještavati o tijeku izvida koje provodi Ured ako to nalaže interes javnosti.

Interes javnosti nalaže da se detalji izvida objave

U slučaju Tolušić se definitivno radi o tome. Postoji interes javnosti, dio informacija, poput fotki, već je objavljen u medijima, pojedini svjedoci koji su pozvani u USKOK već su dali izjave novinarima po izlasku iz zgrade USKOK-a, a i sam je premijer Andrej Plenković ovu aferu proglasio slučajem od iznimnog interesa javnosti i to kroz svoje javno izrečene kvalifikacije o podlom pokušaju destabilizacije vlade.

Podsjetili smo USKOK i DORH na tu zakonsku odredbu te ih još jednom upitali po kojoj se osnovi provode izvidi u ovom slučaju.

"Točno je da  na temelju zakonskih odredbi USKOK može izvijestiti javnost o izvidima, što ćemo učiniti i u predmetnom slučaju nakon što provođenje izvida bude završeno", stoji u odgovoru USKOK-a. No, to ne može biti točno.

Zakon je jasan, a u zakonu piše, "o tijeku izvida", a ne "nakon izvida".

 

Pročitajte više