USKOK u slučaju Josipe Rimac pretražio hrpu mobitela, računala, CD-ova, DVD-ova...

Foto: FaH, Tomislav Miletić/PIXSELL

USKOK se danas oglasio priopćenjem vezanim uz istragu protiv Josipe Rimac i drugih osoba, točnije uz digitalnu komunikaciju pronađenu na elektroničkim uređajima.

Kako navode iz USKOK-a, u tijeku su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida. USKOK ističe kako su u kaznenom predmetu protiv Rimac i drugih osoba pretražena 22 mobitela, 23 računala, 68 USB memorijskih uređaja, više DVD-ova i CD-ova koji su oduzeti tijekom pretraga osoba, domova i drugih prostora te su pretraženi i serveri u nekoliko ministarstava.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Na mobitelima su nađeni milijuni stranica

"Povodom brojnih upita novinara vezanih za postupanje USKOK-a u odnosu na digitalnu komunikaciju pronađenu pretragama elektroničkih uređaja u kaznenom predmetu protiv okrivljene J.R. i drugih osoba, sukladno zakonskim odredbama u mogućnosti smo odgovoriti da su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida nadalje u tijeku. Naime, u kaznenom predmetu protiv okrivljene J.R. i drugih osoba, pretražena su 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga osoba, domova i drugih prostora, te su pretraženi i serveri u nekoliko ministarstava", piše u prvom dijelu priopćenja.

"Primjerice, pojedina izvješća o izvršenoj pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica. Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, USKOK je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo  istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja", dodaje se.

"Po okončanju istraga podignute su tri optužnice protiv ukupno 41 osobe (među kojima su i najviši državni dužnosnici) te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda. Imajući u vidu opsežnost dokaznog materijala, u kojem je i više od tri milijuna stranica digitalne komunikacije i dokumenata pronađenih pretragama elektroničkih uređaja i servera, izvidi se i nadalje kontinuirano provode radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja", zaključuju iz USKOK-a.

Pročitajte više