USKOK zatražio istragu protiv Canjuge i Batarela zbog primanja mita

URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražio je danas od zagrebačkog Županijskog suda pokretanje istrage protiv Krunoslava Canjuge i Mirka Batarela zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo primanja, odnosno davanja mita.

U priopćenju se ističe da je USKOK postupajući po kaznenoj prijavi Policijske uprave zagrebačke, Odjela gospodarskog kriminala, podnio istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv Krunoslava Canjuge, bivšeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita i odavanja službene tajne i Mirka Batarela, odvjetnika iz Zagreba, zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela davanja mita.

Osumnjičenom Krunoslavu Canjugi stavlja se istražnim zahtjevom na teret da je kao županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, protivno pravilima koja određuju dužnost i obveze državnih odvjetnika, posebno protivno propisima o čuvanju službene tajne, obavještavao odvjetnika Mirka Batarela o postupanju i odlukama Državnog odvjetništva u određenim predmetima.

Odvjetnik Mirko Batarelo se tereti da je za tako dobivene obavijesti koje su mu bile važne radi obrane njegovih klijenata, odnosno pridobivanja klijenata, Krunoslavu Canjugi obećavao darove i omogućavao druge koristi, ističe se u priopćenju USKOK-a.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pokrenuo je stegovni postupak protiv Canjuge u okviru kojeg će biti odlučeno i o njegovoj suspenziji s dužnosti u državnom odvjetništvu.

MUP je podnio kaznenu prijavu protiv Canjuge i Batarela 16. svibnja ove godine.

U sklopu kriminalističke obrade koju je zatražio USKOK, Canjuga i Bataralo su bili početkom svibnja na obavijesnom razgovoru u zagrebačkoj policiji.

Bivši zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga je sredinom travnja podnio ostavku, nakon što ga je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio o postojanju sumnje u njegovo nezakonito postupanje. Od tada po Bajićevoj odluci obnaša dužnost zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zlataru.

Bajić je tada priopćio da je do takvih sumnji došao tijekom predistrage vezanih za više istraga za nekoliko kriminalnih skupinu u kojima je policija koristila mjere tajnog nadzora.

Po pisanju medija, policija je u sklopu višemjesečne kriminalističke obrade o korupciji u pravosuđu prisluškivala telefon Mirka Batarela i snimila razgovor s Canjugom u kojem su se navodno dogovarali o ublažavanju određenih kaznenih prijava, namještanju spisa i podjeli mita.

Nagađa se da je riječ o nastavku kriminalističke obrade koja je u ožujku ove godine dovela do optužnice USKOK-a protiv 13 osoba osumnjičenih zbog krijumčarenja velikih količina sirove kave. U tom postupku je Batarelo branitelj jednog od optuženih.

Pročitajte više