Uskoro bi se moglo pojaviti cjepivo protiv raka

ČINI se da će, nakon višegodišnjeg lutanja, istraživanja radi pronalaska cjepiva protiv raka napokon uroditi plodom: prvi takav lijek američke proizvodnje trebao bi stići na tržište za nekoliko mjeseci, a nedugo za njim doći će i francuski.

"Američki lijek namijenjen liječenju melanoma ubrzano ispituje Food and Drug Administration (FDA), savezna uprava za nadzor prehrambenih i farmaceutskih proizvoda", kazao je Jean-Loup Romet-Lemonnet, predsjednik francuskog društva biotehnologa IDM.

Liječnici već desecima godina nastoje ukloniti stanice raka koje su zahvatile neki organ ili organizam kirurškim putem, kemoterapijom i zračenjem, a gdjekad ujedinjuju ta tri postupka.

Rezultati su se s godinama poboljšali. Međutim, ciljana terapija često oštećuje zdrave stanice i ne sprječava u potpunosti širenje stanica raka.

Naprotiv, imunoterapija, stručan naziv za terapijsko cjepivo protiv raka, omogućuje - u načelu - uništenje stanice tumora koje su umakle klasičnom postupku liječenja i postupan odgovor obrambenog sustava.

Da bi pronašli lijek, znanstvenici pokušavaju identificirati proteine tipične za pojedinu vrstu tumora, kako bi ih uvrstili u cjepivo koji će se zatim ubrizgati u organizam bolesnika.

Uz to su stručnjaci iz IDM-a usavršili drugu tehniku srodnu terapijskom cjepivu: pomoću uzorka bolesnih stanica u laboratoriju se pokušava izazvati srazmjeran odgovor njihova obrambenog sustava, a zatim se stanice ponovno ubrizgavaju u organizam bolesnika.

"Za razliku od drugih, ova dva postupka ne uzrokuju veće popratne pojave i mogu se primjenjivati za suzbijanje mnogih oblika raka", ističe dr. Romet-Lemonne.

"Kod raka mjehura, jajnika, bubrega i kože dobivaju se najbolji rezultati, ali postoji mogućnost da se te tehnike na koncu primijene i u liječenju raka dojke, pluća i debelog crijeva", napominje.

Pročitajte više